In Noorwegen onderzoekt Stine de keerzijden van het Noorse goedheidsregime. Waarom is Oslo heroïne stad nummer één van Europa? En waarom staan er in een van de meest welvarende landen ter wereld lange rijen bij de voedselbank? En wat is er gebeurd met het rotsvaste Noorse geloof in goedheid en saamhorigheid na de moorden die Anders Breivik op 22 juli 2011 pleegde tijdens een schietpartij op het eiland Utoya?
Hans Pool, VPRO/HUMAN, 2013
Licht op het Noorden
Scandinavië is voor ons de spiegel waarin wij naar de toekomst kijken. Daar was de eerste vrouwelijke Europese premier. Daar was al tien jaar lang een gedoogakkoord. In de vierdelige serie 'Licht op het Noorden' vraagt Stine Jensen zich af hoe het echte Scandinavië achter de clichés eruitziet en gaat ze op zoek naar het leven voorbij de stereotypen. Hoe kijken Scandinaviërs aan tegen het 'bevoorrechte' leven op de Noordelijke helft van deze aardbol? Hoe geëmancipeerd zijn ze nou werkelijk? En worden daar echt zoveel moorden gepleegd, zoals in de Scandinavische thrillerhits?
Aflevering 2: Finland (zondag 27 oktober)
Tussen de weidse Finse sneeuwlandschappen gaat Stine op zoek naar wat de Finnen 'sisu' noemen, een begrip dat zich in het Nederlands het beste laat uitleggen als een mengeling van positiviteit, doorzettingsvermogen, eerlijkheid en vastberadenheid. Stine laat de schaduwkant van de Finse sisu zien: in verhouding tot andere Europese landen kent Finland hoge percentages overmatig alcoholgebruik, echtscheidingen en zelfmoorden. Ook rust er een zwaar taboe op het zoeken van psychische hulp.
Aflevering 3: Zweden (zondag 3 november)
In Zweden neemt Stine het Zweedse gelijkheidsparadijs onder de loep. Nergens ter wereld lijkt de zorg voor de kinderen zo evenwichtig verdeeld tussen mannen en vrouwen als hier. In een feministische sexshop in Malmö praat Stine over seksuele gelijkheid. Ook gaat Stine naar Husby, de immigrantenwijk in Stockholm waar in mei van dit jaar zware rellen uitbraken, om hier de gelijkheid tussen de autochtone en allochtone Zweden te onderzoeken.
Aflevering 4: Denemarken (zondag 10 november)
Stine onderzoekt de wet van Jante. Van kleins af aan leert deze wet Deense kinderen dat ze niet moeten denken dat ze iets voorstellen of dat ze beter zijn dan een ander. Trots is niet iets wat de bescheiden Deen gemakkelijk toont, maar wel degelijk moet voelen. Vissend met een harpoen als een moderne Viking, gaat Stine op zoek naar haar eigen Deense trots.
Met de Deens-Egyptische comedian Omar Marzouk kijkt Stine naar de manier waarop de Denen zich achter hun ironie verschuilen en met Tobias Lindholm, scenarioschrijver van Jagten (2012) en de populaire tv-serie Borgen, praat ze over film als medium om onbespreekbare zaken bespreekbaar te maken en commentaar te leveren op de Deense samenleving.
Afleveringen:
Bekijk ook: