Adelborsten is een documentaire over deze jongens en meiden van gemiddeld 18 jaar. Ze komen net van de VWO of hebben een HBO achter de rug en zien hun toekomst bij de Marine. Ze stappen een wereld binnen waar geschiedenis, hiërarchie en rituelen een belangrijke rol spelen. De jongens moeten zich kaal laten scheren, de meiden laten hun haar kort knippen. Ze leveren hun mobieltjes in, zweren hun burgerkleren af en ondergaan een transformatie van individu tot groepslid. Met vallen en opstaan worden ze tijdens de introductie tot een eenheid gesmeed. Hun droom is toegelaten worden tot het korps Adelborsten. Dat gaat niet zonder bloed, zweet en tranen.
Walter Stokman legde het proces waarin karakters worden gemaakt en gebroken, van dichtbij vast. Uniek is dat het ministerie van Defensie volledige medewerking gaf. Daardoor krijgt de kijker, die in de hoofden van de jongens en meiden kruipt, een eerlijk en realistisch beeld van de introductie. De film volgt de aspirant-Adelborsten tijdens de eerste weken in Den Helder, op Texel en bij de traditionele 'bootjesreis'. Dit is de eerste vaartocht waarbij de jongeren – rangloos – aan boord van een Marineschip naar de Oostzee varen.
Deze jongeren kiezen voor een leven waarin ze het niet makkelijk krijgen. In alle vrijheid kiezen ze voor een strakke structuur die in de Nederlandse burgermaatschappij nagenoeg niet meer terug te vinden is. Wat zegt dat over hen en wat zegt het over de tijd waarin we leven?
Regie: Walter Stokman
Producent: IJswater Films
Omroep: BNNVARA