2Doc:
Wonderouders
Lukt het om een kind onbezorgd te laten opgroeien als één van de ouders een geestelijke of lichamelijke beperking heeft? Het leven van de gezinnen uit 'Wonderouders' kent tegenslagen en obstakels, maar de liefde voor elkaar overwint alles. Of de ouders nu blind, spastisch of geestelijk gehandicapt zijn. Naast de aangrijpende levensverhalen toont 'Wonderouders' vooral vechtlust, veerkracht en hoop en laat ieder verhaal een onvoorwaardelijke verbondenheid tussen ouder en kind zien.
Meer over ouders met een handicap
In de film zien we onder andere moeder Ivonne Bressers, die leeft met het Ushersyndroom. Haar verhaal vertoont overeenkomsten met dat van Machteld Cossee, uit de documentaire De kleine wereld van Machteld Cossee (Hetty Nietsch, 2015). Net als Ivonne, is ook Machteld moeder met het Ushersyndroom. Regisseur Hetty Nietsch volgde haar zes jaar lang.
In de documentaire Wonderouders zien we verschillende ouders die geholpen worden door hun kinderen. Ze hebben hulp nodig vanwege hun handicap. De vooruitzichten met betrekking tot deze handicaps zijn niet positief. De documentaire Alles is gezegd (Anne Marieke Graafmans, 2014) gaat over Wim, die volledig verlamd is door een herseninfarct. Waar zijn vrouw hem normaal fulltime verzorgt, zien we in de documentaire hoe zijn Limburgse zoons Will, Edwin en Bram een weekend lang bij hun vader zijn. Hun moeder gaat een weekend weg, en het nauwe contact tijdens deze paar dagen brengt de mannen dichter bij elkaar.
In Corpus Mama (Jan Willem den Bok, 2014) zien we Marcel die al 18 jaar mantelzorger is voor zijn verlamde moeder. Onlangs overleed Marcels moeder. Hoe kijkt hij terug op deze tijd?
Hoe is het voor een kind om gehandicapte ouders te hebben?
Jesse
Jesse (10) laat ons zien, dat je voor plezier niet veel middelen nodig hebt. Soms vindt hij alle beperkingen en zorgen voor zijn moeder Hansje vervelend. Zijn moeder heeft een dusdanig vergevorderd stadium van ALS, dat ze compleet verlamd is. Ondanks dat komen Jesse en zijn beide moeders met muziek, humor en een hoop kattenkwaad hun dagen wel door.
Ya-Keylah
Ya-Keylah’s moeder heeft zware reuma, veel pijn en wordt om de haverklap in het ziekenhuis opgenomen. Omdat Ya-Keylah (11) thuis veel voor haar moeder en twee broertjes zorgde, ging het slecht op school. Daarom wonen ze nu alledrie bij oma en opa. Ya-Keylah is in tweestrijd: als ze bij oma is, mist ze haar moeder, en als ze bij haar moeder is, mist ze oma.
Tess
Het was schrikken voor Tess (11) toen haar vader Eric een ernstig ongeluk kreeg. Na 10 maanden en 16 operaties, komt hij eindelijk weer naar huis. Maar haar vader is anders. Zijn hart is kapot en hij heeft een extra hart gekregen op batterijen. Tess helpt haar vader met alles, zelfs met het schoonmaken van zijn wond. Ze hoopt dat ze ooit haar oude vader weer terug krijgt.