Het Uur van de Wolf

Jan Wolkers spreekt....

NTR

Op basis van een nieuwe vondst van audio- en filmspoelen in Jan Wolkers' archief op Texel, maakt Wim van der Aar tien jaar na zijn dood een documentaire over de schrijver, beeldhouwer en schilder.

Jan Wolkers maakte in zijn Amsterdamse periode (1963-1977) zijn grootste bloei door, maar overwon ook meerdere crises. Aan de hand van zijn boeken en media-optredens heeft hij sterk bijgedragen aan de mythevorming rond zijn persoon.

Dankzij een grote vondst van tachtig audiospoelen (vol met intieme gesprekken met kroongetuigen uit Wolkers' leven en werk) en filmspoelen in Wolkers' archief op Texel, is het voor regisseur Wim van der Aar mogelijk een nieuwe, authentieke én exclusieve film over de volksschrijver te maken. De documentaire zal heel dichtbij de echte Wolkers komen en vormt een mooie aanvulling op de langverwachte biografie van Onno Blom, die in oktober zal verschijnen, exact tien jaar na het overlijden de schrijver.

Regie: Wim van der Aar

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Chris Kijne met regisseur Wim van der Aar over zijn documentaire 'Jan Wolkers spreekt...'.

Literaire grootheden

Ze zijn begaafd, eigenzinnig en controversieel. Dit zijn de grootheden van de naoorlogse Nederlandse literatuur in filmische schrijversportretten.

Wolkers in vogelvlucht

Ronald Giphart beschrijft het leven van Jan Wolkers in vogelvlucht, inclusief opmerkelijke audio- en videofragmenten: "Zijn bewonderde status staat in opmerkelijk contrast met de controverses die hij oproept in het begin van zijn schrijver- en kunstenaarschap."

 

 

 

Het smerigste van Jan Wolkers

De Volkskrant verzamelt op zijn sterfdag de smerigste citaten uit zijn werk: "Een opvallend roze en spuugnatte mond zat in zijn grote baard waar schurftachtige schilfers in zaten."