2Doc:

Een hart voor Heerlen

KRO-NCRV

Hij is kunstenaar, geen architect. Toch is het miljoenenproject Maankwartier, ontworpen door Michel Huisman, rond station Heerlen in aanbouw

Als Aart Zeeman in de jaren negentig tv-beelden nodig heeft van drugs en prostitutie, reist hij af naar station Heerlen. Succes verzekerd. Hij bouwt gaandeweg een band op met misschien wel de meestverpeste stad van Nederland. Hij leert er kunstenaar Michel Huisman kennen.

Als Huisman in 2003 wordt gevraagd om ideeën voor het stationsgebied, schrikt hij van het plan dat er ligt. Wéér miljoenen in nóg meer lelijkheid, in het hart van zijn Heerlen. In plaats van alleen tégen te zijn, ontwerpt Huisman het Maankwartier, als manifest hoe het óók zou kunnen. Door de muzen weer het woord te gunnen. Door waarde boven winst te stellen. Dat inspireert Aart Zeeman, als journalist vooral gewend te zoeken naar wat er mis is. Want al is Huisman geen architect, het Maankwartier wordt intussen wel gebouwd. Een miljoenenproject, tegen felle protesten in. En zo krijgt de verpeste mijnstad misschien wel het mooiste stadshart van Nederland.

Regie: Aart Zeeman

Heerlen en Parkstad

Wat is Parkstad?
Parkstad is een bestuurlijk samenwerkingsverband tussen acht gemeenten in zuid-oost Limburg. Het gaat om de gemeente Heerlen (de grootste en centrum-gemeente) en zeven omliggende kleinere gemeenten te weten: Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Nuth, Voerendaal, Simpelveld en Onderbanken.

Deze gemeenten vallen grofweg samen met de voormalige Oostelijke Mijnstreek. In de eerste helft van de twintigste eeuw was dit een zeer welvarend en economisch belangrijk gebied vanwege de bloeiende steenkolenmijnbouw. In 1955 behoorde Heerlen tot de twintig rijkste gemeenten van Nederland. Na de sluiting van de mijnen in de jaren '70 werd de regio armer en tegenwoordig hoort het tot de twintig armste gemeenten van Nederland.

De gemeenten blijven in principe zelfstandig maar werken samen in een constructie waarbij elke gemeente verantwoordelijk is voor een bepaalde portefeuille. Heerlen vertolkt de rol van voorzitter. Inmiddels heeft het Rijk besloten dat enkele van de gemeenten binnen Parkstad daadwerkelijk moeten gaan fuseren. Zo moet de fusie tussen Heerlen en Landgraaf, ondanks hevig verzet van laatstgenoemde, per 1 januari 2019 een feit zijn.

Tegenlicht over krimp in Parkstad en Zuid-Limburg
Als in 2050 driekwart van de wereldbevolking in steden en 'megaregio's' woont, als de wereld steeds meer stad wordt, welk lot wacht dan de gebieden buiten de Randstad, en dan vooral de 'buitengebieden' aan de randen van het land?
Tegenlicht registreert de botsing tussen droom en daad in de snelst krimpende regio van Nederland: Zuid-Limburg. In gesprek met architecten, bestuurders en demografen, maar vooral ook met de bewoners van de krimpwijken en het rijke roomsche heuvelland, zoeken we naar een antwoord op de vraag of van krimp een kans gemaakt kan worden. En onderzoeken welke keuzes nu al gemaakt moeten worden om de toekomst vorm te geven.

De slag om Nederland over Parkstad en Heerlen
De Nederlander trekt naar de Randstad en de provincies lopen leeg. Ze kampen met krimp. In Zuid-Limburg hebben acht gemeentes een list bedacht om hier iets aan te doen.