KASPAR, de robot die Jonathan komt helpen, lijkt op het eerste gezicht meer op Chucky, de moordlustige pop, dan op een vriendelijk hulpje. Juist dat gebrek aan menselijke gelaatsuitdrukkingen kan fijn zijn voor Jonathan, meent Claire, de onderzoekster die KASPAR aan Jonathan voorstelt.
Vijf jaar voorbereiding bracht regisseur Sander Burger uiteindelijk bij de toen 8-jarige Jonathan. Uiteindelijk kwam van het regisseren zelf weinig terecht, zegt hij. "Meestal heb je als maker nog wel enige invloed op het filmen van je hoofdpersonen maar Jonathan was absoluut onregisseerbaar. En dat was ergens ook heel erg bevrijdend. Een tweede kans was er niet. Alles in de film is vastgelegd zonder mijn tussenkomst. Pas bij de montage kreeg ik weer grip op mijn materiaal."
Regie: Sander Burger
In de film zien we een enkel voorbeeld, maar wereldwijd lopen er talloze onderzoeken over therapie met robots bij autisme. Om erachter te komen hoe een therapeut zelf over deze robo-therapie denkt, spraken we Suzanne Agterberg. Zij heeft meer dan 20 jaar ervaring met autisme, maar heeft zelf nog geen gebruik van robots gemaakt. Ze analyseerde voor ons enkele belangrijke punten in de documentaire.