Mijn vader was Fout

Mijn vader was fout

NOS

73 jaar na WO II zijn er nog steeds mensen die zwaar gebukt gaan onder de gevolgen ervan. De meesten zijn inmiddels van de tweede generatie.

Onder hen ook de kinderen van ouders die de kant van de bezetter kozen, voor wie 4 mei voelt als een dag van schaamte. Als een dag die niet voor hen geldt: een dag immers voor de slachtoffers en voor de Nederlanders die aan de goede kant van de geschiedenis stonden. In deze documentaire aandacht voor de verhalen van twee van die kinderen: de zoon van de beruchte oorlogsmisdadiger Dries Riphagen, Rob, en Willeke Stadtman, wier vader Karel voor de Duitse politie werkte.

Interview met de hoofdpersoon in NRC

Kijk ook..

Isa's (11) overgrootvader was een NSB'er en is tegen het einde van de oorlog gefusilleerd. Haar opa leeft nog en heeft zich altijd enorm voor zijn vader geschaamd. Daarom heeft hij het 60 jaar als geheim bij zich gedragen. Pas sinds kort durft hij er open over te praten. Hij was bang dat andere mensen hem zouden veroordelen voor het feit dat zijn vader fout was in de oorlog. Maar was Isa's opa dan ook fout, net als haar overgrootvader? Als ze samen met twee vrienden haar krantenwijk loopt vraagt ze zich af of zij ook zo'n keuze zouden maken. In een emotioneel gesprek vertelt haar opa wat het voor invloed had op zijn leven.