Film als therapie
Voor wat betreft de vorm heeft Guttmann zich deels laten inspireren door de documentaire ‘The Act of Killing’ van Joshua Oppenheimer. In deze film laat hij voormalige Indonesische doodseskaders hun moorden op vermeende communisten in de jaren ’60 naspelen waardoor er bij hen een nieuw besef ontstaat over wat zij gedaan hebben. “De rollen waren hier uiteraard totaal onvergelijkbaar, maar dat principe dat het herbeleven van de gebeurtenis tot nieuwe inzichten kan leiden vond ik heel interessant. Ik denk dat zoiets op een bepaalde manier therapeutisch kan werken. Ik hoop in ieder geval heel erg dat het meedoen aan de film heeft kunnen bijdragen aan een deel van de verwerking”, legt de Amsterdamse filmmaakster uit.
Al tijdens de research bleek dat er veel meer verhalen schuilgingen achter het nieuws dan dat er ooit in deze film aan bod zouden kunnen komen. Guttmann heeft dan ook besloten om een vervolg te maken. “Inmiddels heb ik al een producent en zijn we nu op zoek naar financiering. Het moet een langere film worden waarin ik meer wil ingaan op wie Karbaat was, de tijdsgeest en de verdere consequenties.”
Miriam Guttmann (1994) is filmmaker en fotograaf. Zij studeerde in 2018 af aan de Nederlandse Filmacademie met haar documentaire ‘Het zaad van Karbaat’ waarvoor zij de VPRO Documentaireprijs won.