María Martín (boven) strijdt haar hele leven al voor het recht om haar moeders stoffelijk overschot te herbegraven. Tijdens Franco's bewind werd zij gefusilleerd en begraven in een massagraf naast wat nu de snelweg is. Maar door de amnestiewet van 1977, die alle gebeurtenissen uit de periode van Franco's regime (1939-1975) in een grote doofpot stopt, krijgt ze hier geen toestemming voor. Vermeende oorlogsmisdadigers lopen nog vrij rond.
Maar, zoals te zien in The Silence of Others, niet alle Spanjaarden zwijgen. José ‘Chato’ Galante werd in de nadagen van het regime gearresteerd omdat hij onderdeel was van een socialistische protestbeweging. Hij werd gemarteld door Juan Antonio González Pacheco alias Billy el Niño - Billy the Kid. Deze beul is, net als vele anderen, nooit veroordeeld of zelfs maar vervolgd en nu woont Chato zelfs in een straat die Juans naam draagt.
Daarom gaat José samen met een klein groepje advocaten de strijd aan. Ze proberen deze oorlogsmisdadigers via een Argentijnse te vervolgen met een beroep op de 'universele rechtspraak'. Dit is het proces dat regisseurs Robert Bahar en Almudena Carracedo vastleggen in The Silence of Others.