2Doc

Tijd en plaats, een gesprek met mijn moeder

VPRO

Ze trouwde met kunstenaar Aat Veldhoen en kregen vier kinderen. Toen werd ze plotseling door hem verlaten maar bouwde vervolgens haar bestaan eigenzinnig weer op. Het leven van Lotje Ruting werd getekend door de jaren ’60, met alle voor- en nadelen van dien. Hoe zag haar leven er uit, en hoe blikt ze daar op terug?

Hannah Veldhoen

Nu haar geheugen steeds meer hiaten vertoont, moedigt filmmaker Martijn Veldhoen zijn moeder Lotje Ruting aan om haar levensverhaal nog één keer te vertellen. Ze stemt er mee in maar wil niet in beeld.

In dit intieme portret, met originele visuele oplossingen en bijzondere foto's, stelt haar zoon haar concrete vragen en zo wordt Lotjes geschiedenis in het huis aan een Amsterdamse gracht weer tot leven gewekt. Hoe beleefde zij haar huwelijk met kunstenaar Aat Veldhoen? Hoe lukte het haar om vier kinderen alleen op te voeden? En wat voor invloed had de tijd - de jaren '60 - en de plaats - Amsterdam - op het gezin?

Regie: Martijn Veldhoen

tekst gaat door onder de foto

'Deze film is een ode aan mijn moeder'

Martijn Veldhoen - regisseur

Wie is wie?

De muze: Lotje Ruting

Lotje Ruting werd geboren in 1937 in een kunstenaarsgezin. Ze trouwde toen ze 19 was met de kunstenaar Aat Veldhoen en kreeg dat jaar haar eerste kind; David. Hierop volgenden de kinderen Eva, Martijn en Jaap. Na negen jaar samen te zijn geweest met Aat Veldhoen scheidden ze en voedde Lotje de kinderen in haar eentje op. Ze is altijd in het huis blijven wonen waar ze haar kinderen opvoedde, op de Bloemgracht nummer 64.

 

"Het belang van de muze wordt naar mijn inzicht enorm onderschat" - Martijn

De kunstenaar: Aat Veldhoen

De kunstschilder Aat Veldhoen werd geboren in 1934 in Amsterdam. Hij trouwde met Lotje in 1956, maar verliet haar negen jaar later voor Kabul. Aat Veldhoen verwierf bekendheid met zijn Rotaprentenplan waarmee hij veel - erotische - prenten verkocht voor weinig geld. Aat is mede hierdoor bijna niet weg te denken uit het Amsterdam van de jaren '60/ '70. In totaal kreeg Aat acht kinderen uit drie huwelijken. Hij overleed in 2018 in Amsterdam op 84-jarige leeftijd. 

De maker: Martijn Veldhoen

Martijn Veldhoen werd in 1962 geboren op de Bloemgracht 64 als derde kind van Lotje en Aatje. Al op jonge leeftijd (17) begon hij met een studie aan de Rietveld Academie. Naast schilderijen, maakte hij daarna ook sculpturen en objecten. Toen in de jaren '80/90 de eerste grafische computers op de markt kwamen, begon Veldhoen met het maken van video-installaties. Ook maakte hij regelmatig korte films, die in 2004 en 2006 werden genomineerd voor een Gouden Kalf. Vanaf 2012 werkte Veldhoen aan de documentaire 'Tijd en plaats’, die in première ging op het IFFR. Veldhoen is nu bezig met zijn eerste lange documentaire, deze zal waarschijnlijk eind 2020 af zijn. Veldhoen en zijn vrouw Marjan de Voogd hebben samen een dochter; Hannah Veldhoen.

Interview met de maker

In het interview dat hieronder te beluisteren is, gaat Hannah Veldhoen - de dochter van - in gesprek met haar vader Martijn Veldhoen over zijn film 'Tijd en plaats'. Dochter Hannah wil weten hoe haar vader het maakproces heeft doorlopen en ze is nieuwsgierig naar haar oma die ze niet zo goed heeft gekend. Zo horen we familie anekdotes, hoe het was om op te groeien in de jaren 60, en vertelt vader Veldhoen over zijn persoonlijke strijd tijdens het maken van deze intieme documentaire. 

Interview: Hannah Veldhoen       Muziek: Wiebe Heetvelt & Hannah Veldhoen