De Nederlands-Palestijnse Sakir Khader trekt in De puinhopen van Irak een half jaar rond in het Irak dat we in het nieuws niet te zien krijgen. Op de plekken waar het stof van vier generaties oorlog langzaam neerdaalt, spreekt Sakir met de Irakezen die achterblijven. Hoe gaat hun leven verder nu het IS-kalifaat is gevallen en het gevaar lijkt te zijn geweken.
Het is 20 maart 2023 precies twintig jaar geleden dat de Verenigde Staten Irak binnenvielen. Deze documentaires en programma's geven een inkijkje in het Irak van twintig jaar geleden tot nu.
Irakoorlog in beeld
Veerkrachtige verhalen
Stad van twee lentes, A Long Road Ahead en Terug naar Irak spelen zich af in de periode na de strijd tegen IS. Deze documentaires geven een beeld van de individuele veerkracht om het leven op te bouwen na een allesverwoestende oorlog.
Deze individuele strijdlust komt ook terug in de korte documentaire De zaak Saleh vs Bush. Hierin spant de Irakese Sundus Shaker Saleh een zaak aan tegen degenen die hij verantwoordelijk houdt voor de oorlog in Irak waardoor hij alles kwijtraakte.
Journalistiek en reportages over de oorlogen in Irak
Naast deze documentaires zijn er ook veel journalistieke programma's en reportages over de oorlogen in Irak. Presentatoren en journalisten als Sinan Can, Danny Ghosen en Tom Kleijn onderzoeken de invloed van de roerige geschiedenis op het land. Programma's als VPRO Tegenlicht en Zembla zoomen in op de rol van Nederland in de Irakoorlog.
Ondernemers en (on)zichtbare schoonheid
Naast het vastleggen van verhalen over oorlog, richten sommige filmmakers hun camera de andere kant op. Zo toont filmmaker Reber Dosky in het prijswinnende Sidik en de Panter de zoektocht van Sidik naar de zeldzame Perzische panter in Noord-Irak en zoomt Fotograaf Latif Al Ani letterlijk en figuurlijk in op de schoonheid van het land.
In Up to G-cup en Bagdad filmschool komen nieuwe initatieven van de grond, zoals een lingeriewinkel in Noord-Irak en een filmschool in de hoofdstad.