De driedelige serie Kerwin is een gedetailleerde reconstructie van een gruwelijke misdaad en de gigantische impact op velen daarna. De serie toont het onschuldige leven van Kerwin, de vriendschap van de twee tieners Kerwin en Eric, de moord, de mediastorm, de felle protesten en de rechtszaak. Na 40 jaar is het verhaal van Kerwin nog steeds een urgent verhaal. Zijn tragische dood staat symbool voor de gevolgen van geweld en racisme.
Welke documentaires kaarten racisme aan en houden ons een spiegel voor? 2Doc.nl dook in het archief en zette acht spraakmakende films en series over racisme en discriminatie op een rij.
Het ongevraagde icoon van racistisch geweld
Zorgt Black Lives Matter voor echte verandering of is er meer nodig?
Black Lives Matter zette in 2020 de wereld op z’n kop. Maar zijn de protesten daadwerkelijk een kantelpunt voor positieve verandering geweest? In Ga terug en haal het gaat regisseur Clarice Gargard op onderzoek uit. Ze reist door tijd en ruimte en haalt herinneringen van alledaagse verzetsstrijders op in Nederland, Suriname en Curaçao over het heden, verleden én de toekomst van zwart verzet. Hoe creëer je zelf de kantelpunten die voor verandering zorgen?
Gezien of bekeken worden?
Openingsfilm van IDFA 2022. Filmmaker Niki Padidar toont in Al wat je ziet op een pijnlijke én humoristische manier door de ogen van vier hoofdpersonen hoe zij hun nieuwe leven in Nederland ervaren. Wat als je van de een op de andere dag niet meer gezien wordt, maar wel wordt bekeken?
Oscargenomineerde klassieker
De indrukwekkende documentaire I Am Not Your Negro is een verfilming van het boek dat schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin nooit afmaakte. Regisseur Raoul Peck stelt de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan aan de kaak en bevraagt waar Amerika voor staat. Een reis door de zwarte geschiedenis in de Verenigde Staten die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met de Black Lives Matter-beweging van 2018.
Misstanden bij de Nederlandse politie
'Politietop ziet documentaire als kantelpunt in aanpak racisme binnen de politie', kopte de NRC na de première van De blauwe familie. In deze interviewdocumentaire doen (oud-)politieagenten en slachtoffers een boekje open over over discriminatie binnen de organisatie. De film van makers Maria Mok en Meral Uslu leidde tot een kamerdebat, een nieuw discriminatie-meldpunt en onderzoek binnen de politie.
Absurditeit en ernst van racismedebat
De korte documentaire Drijfvermogen is licht satirisch en absurdistisch, maar daardoor zeker niet minder serieus te nemen. Regisseur Ivan Barbosa volgt zijn vriend en acteur Tarikh Janssen. Tarikh laat, moe van aanhoudende typecasting, de filmwereld achter zich en keert terug naar het topzwemmen.
'Hoe is het eigenlijk om wit te zijn?'
Met deze openingsvraag zet filmmaker Sunny Bergman direct de toon. Waarom voelen veel witte mensen zich verongelijkt als het over racisme gaat? Dit bevraagt Bergman in haar documentaire Wit is ook een kleur. Met spraakmakende momenten, zoals de scène waarin kinderen kiezen welke pop 'slimmer' of 'de baas' is, wordt de witte Nederlander een spiegel voorgehouden.
Moderne slavernij in Amerikaanse gevangenissen
Winnaar van een BAFTA-award, Emmy en voor een Oscar genomineerd: de documentaire 13th van regisseur Ava DuVernay analyseert het diepgewortelde racisme in Amerika en de criminalisering van Afro-Amerikanen.
Amnesty International over 'de Dag tegen Racisme en Discriminatie'
Meer weten over dit onderwerp?
Meer tips van de 2Doc.nl-redactie
Ontbreken er documentaires?
Laat het ons weten!
We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!