Door de ogen van vier hoofdpersonen laat filmmaker Niki Padidar op een pijnlijke en humoristische manier zien hoe die het nieuwe leven in Nederland, waar ze dagelijks ongewild reacties oproepen, ervaren. De blik die op hen is gericht verandert geleidelijk wie zij zijn. Door de vervreemding ontstaat een nieuwe versie van ze, die zij zelf niet herkennen. Alleen zijzelf weten nog wie zij ooit zijn geweest.
Maar dan draaien de rollen in de film om. De hoofdpersonen gaan terugkijken. Langzaam wordt het publiek zich bewust van zijn eigen blik en voelt het zich steeds meer de bekekene…Wat doet de blik van een ander met je? Ben je dan nog wie je was of wie je bent geworden?
In deze film onderzoekt Padidar visueel wat het betekent om aan de projecties van anderen te worden onderworpen, en verbeeldt zij de vervreemding die dat oproept.
Niki Padidar: 'Doordat ik in Nederland, Iran en de VS heb gewoond en steeds in een andere wereld terechtkwam, heb ik in allerlei verschillende posities gezeten. Van rijk naar arm, van de norm naar de ander en van gezien tot bekeken. Op elke plek denken we dat onze eigen blik de enige juiste is. En wijzen we alles af, wat afwijkt. Ik heb ontdekt dat er altijd verschillende versies van de waarheid naast elkaar bestaan en dat je jezelf pas kunt ontwikkelen als je bereid bent je eigen versie in twijfel te trekken.'
Regie: Niki Padidar
Omroep: VPRO