In het zeer enerverende portret Eddy’s oorlog volgt Joost van der Valk de Nederlandse oorlogsfotograaf Eddy van Wessel een jaar lang naar Oekraïne. Hij zoekt nog altijd naar de foto die alles zegt. Véél meer dan duizend woorden. De film slaagt glansrijk in z’n opzet: zowel de oorlog zelf als Van Wessels betrokkenheid daarbij spatten van het scherm.
Het leed, de vernietiging en het verlies, maar ook hoe binnen zulke hachelijke omstandigheden de menselijkheid op de een of andere manier tóch overleeft: hoop, onverzettelijkheid, solidariteit, moed en humor. En altijd is daar die fotograaf, die via een camera op z’n helm soms letterlijk zijn blikveld toont: om ook deze oorlog bij z’n kladden te grijpen.
Tussen alle enerverende frontliniescènes door toont Van der Valk zijn hoofdpersoon ook te midden van zijn gezin, in het landelijke Zweedse huis waar hij een groot deel van het jaar woont. Het contrast is nauwelijks te bevatten. Waarna Eddy’s oorlog in een nieuw jaargetijde wordt voortgezet. In een moordend tempo op zoek naar Eddy van Wessels eigen idee-fixe: het ene beeld dat alle andere overbodig maakt.
Deze documentaire is onderdeel van de Dutch Movies Matter-competitie