De coffeeshop was dertig jaar lang het symbool van Nederlands unieke tolerantie en vrijheid. Maar sinds enkele jaren lijkt de wietbranche zijn onschuld te hebben verloren. Het gedoogbeleid dat de voordeur van de coffeeshop tot een gewone winkeldeur maakt, heeft namelijk niet voorzien in een goede regeling van productie en aanvoer van de handel: de achterdeur. En daarmee staat de coffeeshop feitelijk op de grens van de boven- en de onderwereld.
Regie: Hans Pool en Maaik Krijgsman, 2011
De NCRV bestaat op 15 november 2014 precies negentig jaar. NCRV Dokument-eindredacteur Jelle Peter de Ruiter kiest daarom zijn negen documentaire hoogtepunten van de afgelopen jaren.
Nederwiet
Zwarte Soldaten
Ze werden bij uitstek gezien als ‘fout': Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Ondanks hun omvangrijke aantal zijn zij na de oorlog niet of nauwelijks in de openbaarheid getreden. Documentairemaker Joost Seelen slaagde erin zes van deze SS’ers voor de camera te krijgen.
Regie: Joost Seelen, 2011
De regels van Matthijs
In 'De regels van Matthijs' filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Mensen zijn onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.
Regie: Marc Schmidt, 2012
Alleen in de wereld
Hashdampen en vrije seks, de zestiger jaren generatie in Nederland komt in verzet tegen de gevestigde orde. Kunstenaars als Simon Vinkenoog en Johnny - de Selfkicker- van Doorn worden binnengehaald als profeten van de nieuwe tijd. Met hun geëxalteerde voordrachten en hun door drank en drugs overgoten kunst propageren ze volledige vrijheid. Wat heeft dit vrijheidsstreven betekend voor hun kinderen?
Regie: Denise Janzée, 2012
Rauwer
De 15 jarige Tom Watkins eet sinds zijn vijfde alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Het moet van zijn moeder Francis, het is volgens haar de enige gezonde manier van leven. Nadat de kinderarts ernstige ondervoeding constateert en aangifte doet van kindermishandeling, komen moeder Francis en haar zoontje in een isolement terecht.
Regie: Anneloek Sollart, 2012
De verdediging van Robert M.
Uniek portret van de advocaten van Robert M. tijdens het twee jaar durende strafproces in de Amsterdamse zedenzaak. Terwijl de verdediging zich door kilometers dossiers met het seksueel misbruik worstelt, ontvangt het advocatenkantoor (doods)bedreigingen per post, telefoon en mail. Zelfs de staatssecretaris en de minister bemoeien zich met de rechtsgang.
Regie: Meral Uslu en Maria Mok, 2013
Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla
Een portret van de jonge Amsterdamse Priscilla die lijdt aan een terminale ziekte en zichzelf op haar 26e verjaardag euthanasie 'cadeau' doet. Vanaf haar zestiende weet Priscilla dat ze erfelijk belast is met dezelfde ziektes als haar moeder. Ze wil zichzelf deze lijdensweg besparen en verdiept zich al jong in de mogelijkheden van euthanasie, voor als de tijd daar is.
Peter Bosch, 2013
MeesTV
In 'MeesTV' blijkt dat de liefde die vader Luuk koesterde voor de koolmees, is geërfd door zijn zoon. In zijn huis op 3 hoog aan de drukke Rooseveltlaan in Amsterdam, hangt Tijs nestkasten op met ingebouwde cameraatjes.
Jan Musch en Tijs Tinbergen, 2014
Het beste voor Kees
De 49-jarige Kees Momma is autistisch. Alleen dankzij de hulp van zijn ouders kan Kees omgaan met de angsten en obsessies die hem kwellen. Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels 80 en 83 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen?
Regie: Monique Nolte, 2014