Woensdag 19 augustus varen er ruim 600 schepen door het Noordzeekanaal. Ze meren aan in de Amsterdamse IJhaven tijdens SAIL Amsterdam. De redactie van NPO Doc bundelt in het kader van dit evenement films over het zeeleven: boten, de haring, zeilen en het Nederlandse koopvaardijverleden passeren de revue.

Kanonnen bulderen, degens houwen, zeebonken worden over de kling gejaagd en schepen gaan naar de kelder. In de zeventiende eeuw werd het harde leven van de zeeman op schitterende wijze vastgelegd door de zeeschilders, de oorlogsjournalisten van toen.

Hollandse Nieuwe is al meer dan duizend jaar een fenomeen. Het is niet weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje.

Bombardementen, beschietingen, schipbreuk; het leven van bemanningsleden van de Nederlandse Koopvaardij hing tijdens de oorlog aan een zijden draadje. Dat onze koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog zware offers heeft gebracht, is altijd onderbelicht gebleven. In het tweeluik ‘Gevaren op zee’ vertellen ooggetuigen over het gevaarlijke leven op zee tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De schepen werden ingezet voor troepentransport en vervoer van materiaal. Zelf nauwelijks bewapend, werden ze onderweg regelmatig bestookt door Duitse onderzeeërs en vliegtuigen. Bijna de helft van de circa 850 schepen ging verloren.

Hannah uit Duitsland is net begonnen met roeien en doet voor de eerste keer mee aan een regatta. Eigenlijk is ze best bang om om te slaan met de boot.

Radiodocumentaires

  • Meer documentaires over de zee en zeelieden?