Vandaag, 1 augustus 2018 is het de vroegste Earth Overshoot Day ooit en dat is nogal zorgwekkend. Earth Overshoot Day is namelijk de dag in het jaar (geteld vanaf 1 januari) waarop we als mensheid meer van de aarde gebruiken dan de aarde in datzelfde jaar opnieuw kan aanvullen. Hoe komt het dat we zoveel negatieve impact hebben op de aarde in korte tijd? En wat is het effect daarvan? Bekijk hier uiteenlopende documentaires over vervuiling, brandstof en voeding, maar ook over activisten en klimaatontkenners.
Milieuvervuiling in Nederland
Een kleine groep bedrijven maakt zich al tientallen jaren ongestraft schuldig aan milieudelicten. Alsof dat niet schokkend genoeg is, werden zij ook uitgenodigd om mee te schrijven aan een nieuwe milieuwet. Milieurechercheurs vertellen in de documentaire 'Beerput Nederland' hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan.
Biobrandstof versus fossiele brandstoffen
CO2-uitstoot, klimaatverandering en slinkende energievoorraden bedreigen de wereld. Fossiele brandstoffen als olie en aardgas zijn milieuonvriendelijk en biobrandstof gemaakt van sojaolie of houtafval lijkt het milieuvriendelijke alternatief. Maar is biobrandstof wel echt zo milieuvriendelijk? In Green Gold onderzoekt regisseur Sergio Ghizzardi deze kwestie.
Ons dagelijks brood
Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Al was het maar omdat we zonder niet kunnen overleven. Tegelijkertijd drukt de voedselproductie voor de groeiende wereldbevolking in toenemende mate op de veerkracht van onze planeet. Voor voldoende en kwalitatief hoogwaardig voedsel in de toekomst, moeten we kijken naar alternatieven voor de huidige manier waarop we ons bord vullen. In dit dossier vind je verschillende documentaires die hier dieper op ingaan.
Activisten en klimaatontkenners
Terwijl het steeds slechter met het milieu gaat, ondernemen 'The Yes Men' Andy en Mike een missie om de planeet te redden. De laatste twee decennia hebben de beruchte Yes Men hilarische stunts en bizarre grappen uitgehaald. Ze liepen rond in idiote pakken en deden zich voor als anderen om grote bedrijven en overheden uit te dagen. Bewapend met zelfgemaakte outfits, valse naambordjes en een gebrek aan schaamte kletsten de twee zich overal binnen. De beruchte activisten blijven verrassen met de ene stunt na de andere. Is het nog mogelijk om de wereld te veranderen met deze vorm van activisme?
Er zijn miljoenen Amerikanen die geloven dat menselijk handelen niks te maken heeft met het opwarmen van de aarde, onder wie presidentskandidaat Donald Trump. De Republikeinse meerderheid in de Senaat en in het Congres is de afgelopen jaren uiterst succesvol geweest in het blokkeren van wetgeving die de uitstoot van broeikasgassen zou verminderen. Journalist Gideon Levy onderzoekt de wereld van klimaatontkenners in de VS. Hij volgt de sporen van het geld dat deze industrie draaiende houdt: van oliebedrijven die wetenschappers betalen tot denktanks die memo’s schrijven voor de journalisten en politici.
De mensen die nu al lijden onder de effecten van klimaatopwarming
In het voetspoor van zijn vader bediende Samuel de skilift op de hoogstgelegen piste van Zuid-Amerika. Maar de gletsjers van Bolivia smelten. Vanuit zijn raam kijkt Samuel nu uit op het dak van een veranderende wereld. Generaties lang leefde zijn familie in de besneeuwde bergen, maar al jaren valt er geen sneeuw meer. Terwijl wetenschappers onheilspellende veranderingen meten en analyseren eert Samuel de oude geesten van de Andes en trekken de wolken traag voorbij.
De eilandengroep Kiribati in de Stille Oceaan is één van de meest afgelegen plaatsen op aarde, ver verwijderd van dichtbevolkte gebieden. Maar het verhaal achter deze paradijselijke archipel is zorgwekkend. Kiribati dreigt een van de eerste landen te zijn, die door verandering van het klimaat verdwijnt door de stijgende zeespiegel. Gaat de 4000 jaar oude cultuur van de eilanden teloor door onze consumptiedrang en energieverspilling?