'Movies that Matter' is hét filmfestival op het gebied van mensenrechten. Op het festival zijn veel docu's te zien die 2Doc later dit jaar zal uitzenden. Hier lees je welke dat zijn en welke je zeker moet gaan zien op het festival!

Vijf filmtips voor Movies that Matter

Cold Case Hammarskjöld

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee impopulair gemaakt bij de koloniale westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Meer dan vijftig jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger op onderzoek uit, om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze ‘cold case’. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? Gekleed in een wit safariuniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privédetective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-topman

Bekijk hier het Movies that Matter-programma voor Cold Case Hammarskjöld.

Uitzenddatum nog niet bekend.

Exit: Leaving Extremism Behind

Waarom sluiten jonge mensen zich aan bij extremistische groepen? En hoe breken ze eruit? Voormalige radicalen bieden een indringende kijk in de cultuur van rechts, links en islamitisch extremisme in Europa en de Verenigde Staten. Geregisseerd door Karen Winther, ooit trots lid van de Noorse neonazi’s.

Veel extremistische groepen zijn gelijk, vertelt een voormalige extreemlinkse gewelddadige radicaal. Of ze nu nazi’s zijn of links of islamitisch: ‘Ze vinden allemaal hun daden volkomen gerechtvaardigd.’ De groepen worden gevoed door angst en paranoia, en ze moedigen hun leden aan om langzaam maar zeker steeds meer grenzen te overschrijden.

Na het dappere besluit om de beweging te verlaten, moeten veel ex-leden leren leven met fouten die nooit meer ongedaan kunnen worden gemaakt. Zoals de Franse ex-jihadist David, die zegt: ‘Je denkt dat je dingen kunt veranderen met geweld. Maar vanaf het moment dat je het gaat gebruiken, verandert het geweld jou.’

Bekijk hier het Movies that Matter-programma voor Exit: Leaving Extremism Behind.

Uitzending op woensdag 17 april om 22:50 uur op NPO 2.

Drømmeland

De zestigjarige Nils verlangt naar een onafhankelijk leven in harmonie met de natuur en neemt zijn toevlucht tot een kleine houten hut in de bergen in Noorwegen, samen met zijn geliefde paard. Ondanks zijn poging om afstand te nemen van de moderne maatschappij, neemt hij zijn mobiele telefoon mee.

Daar, omringd door de ruige Noorse wildernis, wordt Nils geconfronteerd met zijn verlangen naar menselijk contact. De behoefte om zijn ‘isolement’ via zijn mobieltje te delen met de buitenwereld blijkt onweerstaanbaar. Tragikomisch is het fragment van zijn zoon die hem bezoekt en zegt dat hij nu meer telefonisch contact met zijn vader heeft dan toen die zich nog niet had teruggetrokken.

De film onderzoekt het spanningsveld tussen leven in volledige vrijheid en afzondering en de diepgaande menselijk behoefte aan contact en communicatie. Regie door Joost van der Wiel.

Bekijk hier het Movies that Matter-programma voor Drømmeland.

Uitzenddatum nog niet bekend.

The Border Fence

Om stromen vluchtelingen tegen te houden, wil de Oostenrijkse regering hekken plaatsen nabij de Brennerpas. Maar de verwachte massa’s migranten komen niet opdagen en de lokale bewoners hebben zo hun eigen ideeën over de kwestie. In zijn herkenbare observerende stijl toont Oostenrijkse filmmaker Nikolaus Geyrhalter (Our Daily Bread) de kloof tussen politiek beleid en de werkelijkheid tegen de achtergrond van het opkomende populisme in Europa.

Geyrhalter registreert nauwgezet en zonder te oordelen hoe de lokale bewoners tegen de plannen aankijken. Hij praat met politieagenten, wandelaars, boeren, café-eigenaren en tolheffers en schetst daarmee een bijzonder beeld van de Tirolers en hun tradities.

Bekijk hier het Movies that Matter-programma voor The Border Fence.

Uitzenddatum nog niet bekend.

The Trial of Ratko Mladić

Gedurende vijf jaar volgen de filmmakers het proces voor het Joegoslaviëtribunaal tegen de beruchte oorlogscrimineel Ratko Mladić. De Bosnisch-Servische generaal was bevelhebber tijdens de belegering van Sarajavo in de ‘vuile oorlog’ in voormalig Joegoslavië in de jaren negentig. Hij was indirect verantwoordelijk voor de moord op zevenduizend moslimmannen.

Twintig jaar na het meest bloedige conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, start in Den Haag het proces tegen de notoire oorlogsmisdadiger Ratko Mladić. Filmmakers Rob Miller en Henry Singer volgen de rechtszaak vijf jaar lang van dichtbij. Ze leggen vast hoe de verdediging rotsvast gelooft in de onschuld van hun cliënt en er alles aan doet om deze te bewijzen. Maar ook filmen ze hoe de openbaar aanklager zich voorbereidt op de langverwachte zaak tegen de warlord.

Bekijk hier het Movies that Matter-programma voor The Trial of Ratko Mladić.

Uitzending op maandag 20 mei om 20:25 op NPO 2.

Ook te zien bij 2Doc

De waarheid van mijn vader

Filmmaker Shamira Raphaëla onderneemt samen met Amerikaans-Nederlandse-Liberiaanse journalist Clarice Gargard een zoektocht naar het verleden van de vader van Clarice. Tot haar verbazing ontdekt ze dat de man tegen wie ze altijd opkeek, functioneerde als de rechterhand van Charles Taylor, ex-president van Liberia, dictator en veroordeelde oorlogscrimineel. De film geeft ons een kijkje in een familieverhaal over opstand, goed en kwaad en morele waarden die vervagen in tijden van oorlog.

Uitzending op woensdag 27 maart om 22:55 op NPO 2.

Brief aan de president

Vorig jaar werd een mislukte aanslag gepleegd op Bobbi Wine, hiphopper en vooraanstaand oppositieleider in Oeganda. Hij staat symbool voor een generatie die een tijdbom is voor de zittende macht.

De Zuid-Afrikaanse regisseur Khalo Matabane vergezelde Bobi Wine bij de opnames van een nieuw album en de bijbehorende videoclips in het land.

Uitzending op maandag 1 april 23:20 op NPO 2.

Stad van twee lentes

Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, willen de gevluchte inwoners van Mosul terugkeren naar hun oude huizen en levens. Het elfjarige meisje Ala’ is een van hen. Ze droomt van een tuintje bij haar familiehuis, al ligt de stad in puin. De documentaire Stad van twee lentes schetst een indringend en intiem beeld van de impact van oorlog op mensen. Regie door Frederick Mansell & Laurens Samsom.

Uitzending op maandag 22 april om 21:00 uur op NPO 2.

Bruce Lee & The Outlaw

Het dakloze jongetje Nicu woont in de straten van Boekarest. Hij is, zoals vele straatkinderen in  de stad, verslaafd en overleeft door te bedelen. Bruce Lee, de zelfgekroonde Koning van de Onderwereld, neemt hem onder zijn hoede. Maar terwijl Nicu opgroeit, begint hij zich af te vragen of Bruce Lee wel zo’n goede vaderfiguur voor hem is. Oliver Twist anno 2018, maar dan in de harde, ondergrondse wereld van Boekarest. Regie door Joost Vandebrug.

Uitzending op woensdag 24 april om 22:55 op NPO 2.

Onverharde weg naar vrede

Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Nu de vrede is getekend in Colombia keren de kinderen van Caldono weer terug naar hun gebombardeerde dorp. Het is de vraag hoe de dorpelingen hen zullen ontvangen: met vergeving of vergelding? Activist Farid Julicué zet zich in voor de verzoening tussen de dorpelingen en de voormalige rebellen. Regie door Jaap van 't Kruis.

Uitzending op 22 mei om 22:55 uur op NPO 2.

Everything Must Fall

Levendige reconstructie van de studentenprotesten op de Wits Universiteit in Johannesburg, Zuid-Afrika. Toen de regering in 2015 besloot de collegegelden te verhogen, verzetten de studenten zich daartegen onder de noemer #FeesMustFall. Prominente leiders van de protesten, onder wie activist Shaeera Kalla, vertellen hoe de aanvankelijk vreedzame demonstratie hard werd neergeslagen toen de universiteit de politiemacht inschakelde. Regie door Rehad Desai.

Uitzenddatum nog niet bekend.

Eerder op Movies that Matter