Filmmaakster Nan Rosens volgde Jacomien en Paul twee jaar lang tijdens hun zoektocht naar een geschikt vervangend thuis voor Daan.
Daan werd gezond geboren, maar kreeg als baby een hersenbloeding. Als gevolg daarvan is hij spastisch, zit hij in een rolstoel, ziet hij slecht, spreekt mondjesmaat, heeft epilepsie en een verstandelijk vermogen van een kind van drie. Met vallen en opstaan, inventiviteit en humor lukte het Jacomien en Paul het gezin bij elkaar te houden.
KRO-NCRV 2Doc: Zorg om Daan laat hun hobbelige en emotionele tocht zien, op een flinterdun laagje van hun laatste krachten. Waarmee worstelen Daans ouders nu zij hun kwetsbare ‘driejarige’ uit huis plaatsen? Wat willen ze voor hem en kunnen zij dat ook vinden? En hoe reageert Daan zelf?
Daan is vroeg begonnen met puberen, wat gepaard gaat met vervelend, negatief gedrag, onrust en boosheid. De aandacht die hij daarmee opeist, gaat ook ten koste van zijn jongere broertje Gijs. Het zorgbudget voor Daan is door dit kabinet gekort met 3000 euro per jaar, wat betekent dat er 150 uur ondersteuning van begeleiders thuis wegvalt. Uren die Daans ouders dus nu zelf maken. Het evenwicht thuis raakt weg, de grens is bereikt. Jacomien: 'We stelden ons de vraag: Mag de zorg voor één gezinslid ten koste gaan van vier mensen? Het pijnlijke antwoord was: nee.' Maar het voelt alsof ze hun kind afstaan.
Als de beslissing eenmaal is genomen, zou je zeggen dat het probleem is opgelost. Maar niets is minder waar. Want waar kan Daan wonen? Alleen al de zoektocht naar een geschikt logeeradres voor Daan (één weekend per maand, voor meer is er geen geld) kostte hen twee jaar. Welk huis is voor hem geschikt? Kan hij dan blijven op de ZMLK-school waar hij nu zit? Hoe en wanneer kan hij instromen in zijn nieuwe thuis?
Zorg om Daan laat van heel dichtbij de enorme dilemma's van een gezin met een zorgintensief kind zien en de grote invloed van politieke besluitvorming daar op.