De documentaire Verward is door Wills ogen geschoten. Hij is een van de duizenden ‘verwarde’ mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Het aantal meldingen van verwardheid is in de afgelopen acht jaar verdubbeld naar 90.000. Maar het is ontzettend moeilijk om mensen te helpen die, volgens hen, niet verward zijn.
Zelf vindt hij niet dat hij verward is. Will wil juist bewijzen dat hij slachtoffer is van stalking. Er is zelfs een groots complot tegen hem gaande. Sinds 2011 filmt Will zijn leven om bewijsmateriaal te verzamelen tegen zijn belagers. In 2016 heeft regisseur Jos de Jager, Will benaderd of hij mee wil werken aan een documentaire.
Door een camera op zijn borst volgt de kijker de 55-jarige Will bij zijn dagelijkse bezigheden. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Maar Will is ervan overtuigd dat hij 24 uur per dag wordt gestalkt door mensen in zijn buurt. Met de camera legt hij de conflicten met zijn buren, woningcorporatie, politie en zijn gang naar de rechter vast. Hij wil juist laten zien dat hij niet verward is en zoekt erkenning van zijn probleem.
Will benadert de mensen om hem heen met de vraag waarom ze hem afluisteren en hem het leven moeilijk maken. Door dit gedrag en het filmen van zijn directe omgeving, dreigt Will uit zijn huis te worden gezet. Tegelijkertijd maken de buren zich zorgen. Wanneer barst de bom bij Will die al sinds 2011 zijn omgeving beschuldigt van complotten tegen hem, en hen filmt?
Verward is een poging het debat over een goede omgang met verwarde mensen te ontwarren.
Regie: Jos de Jager