Jacob Zuma's tweede naam, Gedleyihlekisa, betekent 'hij die lacht terwijl hij zijn vijanden vermaalt'. Als je naar zijn politieke carrière kijkt is dit erg toepasselijk. Gedurende zijn tijd als politicus is hij namelijk ontzettend veel aangeklaagd voor zaken als verkrachting en fraude. Ondanks dit alles heeft hij bijna tien jaar lang het presidentschap weten te bekleden. Hieronder vind je alle aanklachten die tegen Zuma zijn gedaan in aanloop naar en tijdens zijn presidentschap.
2005
In 2005 wordt Jacob Zuma beschuldigd van het verkrachten van een kennis (waarvan hij in 2006 wordt vrijgesproken) en van corruptie; hij zou in 1991 een wapendeal hebben gesloten van meerdere miljoenen. Deze twee aanklachten lagen er al voordat hij in de race stapte voor de presidentsverkiezingen van 2009. Je zou denken dat dit hem een onaantrekkelijke kandidaat zou maken, maar veel Zuid-Afrikanen zagen hem als een president van het volk door zijn charisma en bescheiden afkomst. Thabo Mbeki - de zittende president - kwam heel stoïcijns over waardoor Zuma als verfrissend werd gezien. Opvallend genoeg werden de aanklachten met betrekking tot de wapendeal een aantal weken voor de verkiezingen van tafel geveegd door de National Prosecuting Authority (NPA); dit leverde veel controverse op.
2016
Jacob Zuma is alweer zeven jaar president als de rechtbank achttien beschuldigingen tegen hem indient met betrekking tot de wapendeal. Zuma gaat hiertegen in beroep maar verliest de zaak in 2017. Dan komt misschien nog wel de meest controversiële zaak: hij legt een megazwembad en een amfitheater aan bij zijn huis in Nkandla met een prijskaartje van 23 miljoen dollar. Dit betaalt hij vanuit de staatskas. Hij wordt aangeklaagd, schuldig bevonden en heeft dat geld inmiddels terugbetaald.
2017
2017 is het jaar waarin de corruptie van Zuma en de Gupta's door rechterlijke instanties onder de loep wordt genomen. De openbare aanklager vraagt Zuma een onderzoek op te zetten, geleid door een rechter, naar zijn banden met de rijke Gupta-familie omdat hij daarvan zou profiteren. Zuma weigert en samen met de Gupta's ontkent hij alles. Toch lagen ze al in 2013 onder vuur toen overheidsmiddelen werden misbruikt voor de Gupta's: zij mochten van Zuma met hun privévliegtuig landen op een militaire luchthaven landen. Zuma ontkent dat hij hier iets mee van doen had.
2018
Een rechtbank in Pretoria beveelt Jacob Zuma in 2018 om toch het onderzoek te starten waar de openbare aanklager het jaar ervoor al naar vroeg. Hij moet een rechterlijk onderzoek goedkeuren naar de corruptie-aanklachten tegen hem en zijn band met de Gupta's. Ook de ANC, zijn eigen partij, zet hem onder druk om dit te doen. Dan keurt Zuma het toch goed. Dit levert hem uiteindelijk een rechtszaak op waarbij hij terecht moet staan voor fraude, afpersing, corruptie en witwassen.
13 februari 2018 vraagt de ANC hem af te treden. In eerste instantie laat Zuma weten dat hij dit absoluut niet gaat doen, want hij zou niks verkeerd hebben gedaan. Toch dient hij zijn ontslag in de volgende dag. 15 februari wordt Cyril Ramaphosa ingezworen als president.