Dat stalking heftig is en lang kan duren, komt uitgebreid aan bod in de documentaire Jij bent van mij. Verschillende slachtoffers van stalking en nabestaanden van vrouwen die zijn omgebracht door hun stalker delen hun heftige ervaringen. Is er dan niks wat je kunt doen?
2Doc.nl gaat in gesprek met recherchepsycholoog Bianca Voerman. Samen met Cleo Brandt schreef zij het boek Eerste hulp bij stalking (De Tijdstroom). Voerman heeft in haar carrière bij de Landelijke Eenheid van de politie veel stalkingszaken begeleid en deelt vanuit die ervaring haar adviezen.
Wat voor een adviezen heeft u voor slachtoffers van stalking?
‘Het beste wat je kunt doen, is contact vermijden met je stalker. Elk contact, of dat nu negatief is in de vorm van een scheldpartij of positief, voedt de obsessie van de stalker. In het beginstadium van het stalken is het wel goed om één keer bij de stalker aan te geven dat dat gedrag ongewenst is. Als je dit zelf niet kunt of durft aan te geven, kun je contact opnemen met de politie. Zij kunnen een stopgesprek met de stalker voeren. De ervaring leert dat in ongeveer de helft van de gevallen prille stalking na zo’n stopgesprek ook echt stopt. Dit komt doordat de stalker in de beginfase zo erg bezig is met zijn eigen emoties, verlangens en frustraties dat hij of zij niet nadenkt over de gevolgen voor zichzelf of de ander. In een stopgesprek kaart een politieagent aan dat het gedrag ongewenst is en moet stoppen en dat er strafrechtelijke gevolgen verbonden kunnen worden aan dit gedrag. Daarbij legt de politieagent ook uit wat voor een impact stalken op het slachtoffer heeft. In het begin heeft dit vaak zin, want dan is het stalken nog geen ingesleten patroon geworden. Daarna, als de stalker er al heel veel tijd en energie in heeft geïnvesteerd, wordt het steeds moeilijker om de stalking te stoppen.
Daarnaast is het belangrijk om tegen je omgeving te vertellen wat er aan de hand is. Zij kunnen je dan ondersteunen en zijn tegelijkertijd een extra paar ogen en oren die de stalker in de gaten kunnen houden. Als de stalker contact met hen opneemt, weten ze ook dat ze geen informatie over jou moeten prijsgeven. Bied als omgeving ook een luisterend oor. Stalking is heel zwaar, ook zonder geweldsincidenten. Bij stalking door een ex-partner kan het zijn dat het slachtoffer zich schaamt of zich verantwoordelijk voelt voor de stalker. Geef dan duidelijk aan dat de ex-partner een grens overschrijdt en moedig iemand aan om hulp te vragen bij de politie of bij Veilig Thuis, daar kun je ook anoniem om advies vragen.’