3. Gore lijkt op drugs, het gijzelt je brein

NPO, VPRO

Gwen krijgt de breinuitslagen en begrijpt nu beter waarom mensen, wanneer ze geweld zien, gebiologeerd blijven kijken. Het brein geeft een vergelijkbare reactie als wanneer je xtc slikt, parachutespringt of moet vechten voor je leven. Begrijpelijk dus dat Tommy, Ava en miljoenen anderen zich bezighouden met zulke video’s. Hoe ervaart Gwen het kijken naar heftig geweld eigenlijk zelf? Om dat uit te zoeken laten Ava en Tommy haar video’s zien die voor hen heel intrigerend waren.

Niet beschikbaar tussen 06.00 en 20.00 door leeftijdsrestricties

Bekijk alle afleveringen

Over deze documentaireserie

Extreem geweld is populair op het internet, en dat is niet nieuw. Wat wél nieuw is, is dat je het steeds vaker ongevraagd tegenkomt op sociale media, waar techbazen als Musk en Zuckerberg de teugels laten vieren. Steeds meer mensen – ook kinderen – komen er daarom mee in aanraking, of ze het nu willen of niet. In de vierdelige serie Like voor een lijk onderzoekt journalist Gwen van der Zwan waarom extreem geweld voortdurend viraal gaat.

Verantwoording
De VPRO heeft een weloverwogen keuze gemaakt om Like voor een Lijk in deze vorm te publiceren. Het programma legt een urgent maatschappelijk probleem bloot: extreem gewelddadige beelden die ongevraagd en ongefilterd op de mobiele schermen van jongeren verschijnen. De VPRO vindt het belangrijk om dit fenomeen zichtbaar en invoelbaar te maken en zodoende het gesprek op gang te brengen over hoe wij als samenleving hierop moeten reageren. In onze uitgebreide verantwoording lichten we verder toe waarom dit programma noodzakelijk is en welke afwegingen we daarbij hebben gemaakt. Lees de volledige verantwoording op vpro.nl/likevooreenlijk.

Omroep: VPRO

Meer documentaires over het internet