Door de coronacrisis hebben we dit jaar veel binnen gezeten, en daardoor onwijs veel quarantainefilms bekeken.
2Doc selecteerde de best bekeken documentaires van dit jaar tot nu toe. Om te ontspannen, om te verdiepen en om verder te komen. Veel kijkplezier!

1. De villamoord

Negen mannen beramen in 1998 een grote inbraak in een Arnhemse villa, waarbij de vrouw des huizes in haar slaapkamer wordt doodgeschoten. Een vriendin van haar raakt licht gewond en wordt voor dood achtergelaten. Dat is samengevat de roofmoord, die in de volksmond De Arnhemse Villamoord is gaan heten. Maar is het werkelijk zo gegaan? Zijn deze mannen wel schuldig? En zo niet, wat kan er dan wel gebeurd zijn?

Regie: Joost van Wijk

2. Djordy

Het leven was mooi, en toen was het ineens afgelopen. Djordy Latumahina, zijn vriendin Cherrisha en hun 2,5 jaar oude dochtertje werden in hun auto onder vuur genomen. Een vergissing, bleek later. Hij overleed, zij moesten door. De documentaire Djordy laat zien hoe moeilijk dat is.

Regie: Mark Schrader

 

3. Huidhonger

De behoefte aan fysiek contact is in mensen verankerd; een simpele aanraking kan een waaier aan emoties oproepen. De intieme en letterlijk dicht op de huid gefilmde documentaire 'Huidhonger' volgt mannen en vrouwen die een gebrek aan aanraking hebben ervaren. Door hun huid een stem te geven, wordt er uitdrukking gegeven aan het gemis. Een documentaire die de ziel raakt.

Regie: Lieza Röben

4. Carrousel

In het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans worden jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond weer op weg geholpen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Deze documentaire volgt een jaar lang Tayfun, Nabil en Delgano en hun begeleiders in hun gang naar een ander leven. De mentoren moeten daarbij een enorme hoeveelheid geduld, empathie en doorzettingsvermogen uit de kast halen.

Regie: Marina Meijer

5. Your Mum and Dad

‘They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to but they do.’ Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen die Klaartje Quirijns stelt in haar film. Twintig jaar geleden woonde ze in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapiekamer. In 2012 werd zij door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma. Ze onderzoekt de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd.

Regie: Klaartje Quirijns

6. Verstoten vaders

Het is de angst van veel vaders: na een scheiding je kind niet meer mogen zien. Armand, Deepak en Gerard zijn de drie hoofdpersonen van de documentaire Verstoten vaders. Zij vechten tegen beschuldigingen van hun ex; ze zouden hun kind mishandelen, misbruiken en onder druk zetten. Achter de gesloten deuren van de rechtbank en jeugdzorg proberen ze duidelijk te maken dat deze beschuldigingen volgens hen niet kloppen: 'hoe bewijs je dat iets dat nooit is gebeurd, nooit gebeurd is?'

Regie: Elena Lindemans

7. Missie NS

Missie NS is een mozaïekvertelling vanuit twee sterk contrasterende werelden. Enerzijds het formele hoofdkantoor waar met hart en ziel wordt gewerkt aan een klantvriendelijker imago en waar voor iedere vergadering een film of een vlog wordt gemaakt om het personeel mee op te peppen. Anderzijds de werkvloer, waar vaak een heel andere realiteit heerst dan het verhaal dat degenen die daar werken uit moeten dragen. Een dagelijkse, veel rauwere realiteit, waar haast, anonimiteit, onverschilligheid en ontevredenheid heerst.

Regie: Catherine van Campen

8. De reuzen

In de zomer van 2018 trokken ze onder de ogen van honderdduizenden toeschouwers door de straten van Leeuwarden: de reusachtige marionetten van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe. De documentaire vertelt het verhaal van artistiek leider Jean-Luc Courcoult, die deze droom op allerlei plaatsen in de wereld weet te realiseren. De reuzen van epische proporties kunnen zich door middel van touwen, machines en menselijke spierkracht voortbewegen en lijken zo echt tot leven te komen.

Regie: Jean-Michel Carre

9. Bloody Hormones

Ooit bracht de anticonceptiepil seksuele bevrijding teweeg, maar wat betekent diezelfde pil voor de meisjes en vrouwen van nu? Met de camera in de hand verkennen de makers hun hervonden natuurlijke cyclus en de ervaringen van andere vrouwen. ‘Bloody Hormones’ is een persoonlijke zoektocht van Makers van Morgen Brigitte Borm en Dorien Pfauth naar alternatieven voor hormonale anticonceptie.

Regie: Brigitte Borm & Dorien Pfauth

10. Ze noemen me Baboe

Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt de Javaanse Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje) bij een Nederlandse familie. Daar gaat ze van de kleine Jantje houden alsof het haar eigen kind is. In het koloniale Nederlands-Indië hadden rijke families altijd baboes in huis die voor hun kinderen zorgden. Maar door de woeligheden van de eerste helft van de 20e eeuw zijn zij in de vergetelheid geraakt. Beerends wil hier verandering inbrengen door al die verhalen te verenigen in het verhaal van Alima.

Regie: Sandra Beerends

11. De Lokroep

Ze waren extreem en impactvol, de aanslagen van 9/11 in 2001. Al Qaida veranderde in een klap de wereld. Inlichtingendiensten stonden wereldwijd op scherp. Ook in Nederland kregen de autoriteiten te maken met een nieuw fenomeen: de radicale islam. Welke rol speelde die in Nederland? Was Al Qaida ook hier actief? En welke invloed hadden radicale predikers op de ontwikkeling van het jihadisme in Nederland?

Regie: Sinan Can

12. Zeven dagen alleen

Kunnen stadsmensen ver weg van de drukte nog wel alleen zijn met hun eigen gedachtes? 2Doc Maker van Morgen Dylan Werkman besloot het te onderzoeken door er een korte film over te maken. In zijn documentaire 'Zeven dagen alleen' plaatste hij stadsjongen Jord in een hutje op de Veluwse hei, en liet hem daar moederziel alleen zijn gedachten met een microfoon opnemen. De dagen zijn lang, de nachten donker. Houdt Jord het een beetje vol?

Regie: Dylan Werkman

13. De slag om het vrouwenhart

In 2016 kreeg Hella de Jonge hartproblemen. Of eigenlijk: in 2016 werden ze herkend als hartproblemen. Misverstanden, regelrechte fouten, en de moeite om de juiste diagnose te stellen: hartproblemen worden bij vrouwen slechter herkend én minder goed behandeld dan bij mannen. Dat kost levens, laat deze documentaire van Hella de Jonge zien. Hoe kan het beter?

Regie: Hella de Jonge

14. Keeper

Regisseur Johan Kramer bracht een seizoen door op de velden van amateurvoetballers om de mysteries rond dit bijzondere personage in de sport te ontrafelen. Keeper is een genuanceerd en bij vlagen humoristische psychologische zoektocht naar de motivatie en de karaktereigenschappen van vijf keepers in het amateur voetbal.

Regie: Johan Kramer

15. King of the Cruise

'King of the Cruise' draait om de rijke en extravagante Schotse baron en koning van een klein stuk land in Afrika Ronald Busch Reisinger van Inneryn. Hij brengt zijn tijd graag door op luxe cruiseschepen waar hij een graag geziene gast is. Maar wat schuilt er achter zijn imposante figuur?

Regie: Sophie Dros

Meer tiplijstjes