De musea gaan voorzichtig weer open. Liefhebbers kunnen weer oog in oog staan met kunstwerken. Maar daarvoor de deur uitgaan hoeft natuurlijk niet. Hieronder heeft de redactie van 2Doc.nl een aantal intrigerende documentaires over kunstenaars en hun werk op een rij gezet.

The End of Fear

Wie is er nog bang voor rood, geel en blauw? Vijftig jaar na Who's Afraid of Red, Yellow, and Blue III stelt rde documentaire The End of Fear via de levensloop van dit beroemde kunstwerk opnieuw de vraag: wat is kunst, wanneer is kunst echt, wat is de waarde en wie bepaalt dat? De bewogen geschiedenis van het schilderij van Barnett Newman wordt verteld vanuit de kunstenaar, de kunsthater, de media en de museumdirecteur. 

Regisseur: Barbara Visser

Ingewikkeld

Sven is echtgenoot, vader en kunstenaar. Hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis waardoor hij lange periodes van zware psychose heeft gekend. Ingewikkeld is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd in psychiatrie, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.

Regie: Marie de Hert en Ellen Polard 

 

Niet zonder jou

Niet zonder jou is een ode aan de liefde en aan de kracht van kunst. De documentaire van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster ontving in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire tijdens het Nederlands Filmfestival. De film volgt het kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall, dat afscheid moet nemen van het leven en van elkaar. Kunnen liefde en de passie voor kunst hen door de moeilijkste periode van hun leven helpen?

Regie: Peter en Petra Lataster

Echt en vals

Galeriehouders George Knubben en Couzijn Simon zijn ongewild hoofdrolspelers in wat 'de grootste kunstvervalsingszaak in Nederland ooit' wordt genoemd. Echt en Vals - In de geest van Anton Heyboer is een documentaire over de emotionele achtbaan waarin deze twee gepassioneerde handelaars in de kunst van Anton Heyboer terechtkwamen. Regisseur Ko van Reenen weet hun woede, het verdriet, de onzekerheid, maar ook de vastberadenheid, strijdbaarheid en de allesoverheersende liefde voor de kunst van Anton Heyboer op boeiende wijze vast te leggen.

Regie: Ko van Reenen

Op het tweede gezicht

Kunstenaar Elizabeth King maakt bijna levensechte sculpturen van menselijke figuren. Haar baanbrekende werk verraadt haar interesse in de geschiedenis van de marionet, de robot, het medisch model en literaire personages als Frankenstein, die door mensen gemaakt zijn en tot leven komen. In een tijdperk waarin menselijk uitziende robots een hot topic zijn, blijft de aimabele King geloven in de meerwaarde van haar sculpturen, die een unieke gevoeligheid en intelligentie uitstralen.

Regie: Olympia Stone

11 Friese fonteinen

Er moesten elf fonteinen komen, gemaakt door elf internationale topkunstenaars, in elf Friese steden. Regisseur Roel van Dalen volgde twee jaar lang het kunstproject 11Fountains en was getuige van humoristische en confronterende situaties tussen de bevlogen kunstcurator Anna Tilroe en de nuchtere Friese bewoners. Hij vroeg cabaretier Jan Jaap van der Wal, geboren in Leeuwarden, de ontwikkelingen te beschouwen door er een snedige voorstelling over te maken, die in losse delen in de serie is verwerkt. Hiermee wordt de rol van kunst in de openbare ruimte op verschillende manieren belicht.

Regie: Roel van Dalen

Kunstenaar Dante en Ans Markus

Sinds het moment dat Dante (13) voor het eerst een potlood in haar handen had, is ze begonnen met tekenen. En daar is ze eigenlijk nooit meer mee opgehouden. Door zichzelf als meisje te tekenen, wordt ze op papier precies datgene wat ze eigenlijk al is; geboren als jongetje, maar voor haar gevoel altijd al een meisje. In deze aflevering ontmoet Dante kunstenares Ans Markus, op wie ze eigenlijk meer blijkt te lijken dan ze in eerste instantie dacht. 

Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden

Displaced Pieces, a Spy Story

De overgrootvader van kunstenaar Rayyane Tabet (1983) was betrokken bij de ontdekking van een beroemde archeologische vindplaats in Syrië. Als geheime missie verzamelde hij informatie over de opgravingen en spioneerde hij voor de regering in Beiroet. Rayyane Tabet vertelt dit indrukwekkende verhaal met architectuur, woord- en beeldhouwkunst.

Regie: Catherine van Campen

Vieren wat kapot is

Bas van Wieringens kunst wordt gekenmerkt door humor en unieke kijk op de realiteit. Dus toen zijn werk Portrait of the nail behind the canvas werd overgeschilderd vond hij dat eigenlijk vooral grappig en interessant. Veel van zijn werk, waaronder deze, gaat op in het museum waardoor een nietsvermoedende bezoeker er zo overheen zou kijken. En nu was precies dat gebeurd: bij het witten van de museummuren dacht de medewerker dat dit een stuk muur was dat gewit moest worden. Vieren wat kapot is is een documentaire die de vraag oproept wat nu precies (moderne) kunst is. Kan Van Wieringen dit overgeschilderde stuk gewoon weer als "zijn kunst" tentoonstellen ook al heeft hij het overschilderen zelf niet bedacht?

Regie: Denise Janzée

Het Greenaway alfabet

Cineast en kunstenaar Peter Greenaway (75) ademt kunst. 'Art is life and life is art' is niet voor niets zijn levensmotto. Nu hij in de winter van zijn leven is aangekomen maakt hij voor zijn zestienjarige dochter Zoë een alfabet, waarin zijn grootste fascinaties aan bod komen. De scherpzinnige Zoë weet met haar spontane vragen diep door te dringen tot Greenaway. Zijn vrouw Saskia Boddeke regisseerde deze documentaire en maakte hiermee niet alleen een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret van de kunstenaar, maar ook van vader Peter in zijn gevecht met de tijd.

Regie: Saskia Boddeke