Deze keer tippen we geen documentaires voor je ogen, maar voor je oren! We hebben een greep gedaan uit de mooiste radiodocumentaires van het voormalige RadioDoc, dat nu verdergaat als de podcast DOCS. 2Doc.nl wenst je veel luisterplezier!

Dagboek van Dora

Het dagboek van Dora bestaat uit tientallen beschreven velletjes kettingpapier, bewaard in een oude bonbondoos. Dora was een doodgewone vrouw en het dagboek is al even gewoontjes, met teksten die zo alledaags zijn dat het lijkt of er iets in verzwegen wordt. Radiomaakster Lotte van Gaalen is de achterkleindochter van Dora. Zij probeert te achterhalen wie Dora precies was en wat de functie van het dagboek geweest kan zijn.

Regie: Lotte van Gaalen

Lopendebandwerk

Hoe is het om geleefd te worden door machines en de klok? Verborgen in enorme blokkendozen langs de Nederlandse snelwegen doen tienduizenden mensen werk waar maar weinigen jaloers op zullen zijn. Lopendebandwerk is een vierdelige podcast over zwaar werk en dagen vol voldoening, over perfectionisme, en je soms net een robot voelen. Een muzikale ode aan de lopendebandwerker samen met o.a. Spinvis en hiphop-producer Kubus.

Regie: Emmie Kollau

Vechten vluchten bevriezen

Wie bedreigd wordt kan op drie manieren reageren: door te vechten, te vluchten of te ‘bevriezen’. Ooit, in een uiterst angstige situatie, bevroor programmamaker Lennah Koster uren lang, tot haar eigen frustratie. Koster voelde zich zwak en dacht dat ze niks had gedaan. In deze documentaire neemt ze haar reactie onder de loep.

Regie: Lennah Koster

De man en de maan

Sterrenkundige Marc Klein Wolt heeft een uitzinnig plan: hij wil duizend antennes plaatsen op de achterkant van de maan. Daarmee wil hij aan de weet te komen wat er gebeurde net na de oerknal, tijdens de duistere peutertijd van ons universum. Hij heeft één probleem: de Europese ruimtevaartorganisatie en de NASA verklaren hem min of meer voor gek. Zijn plan is te duur, te complex. Maar die boodschap gaat er bij Marc niet in. Gaat het hem lukken zijn plan uit te voeren?

Regie: Saar Slegers

Dichtbij wit

Wat betekent het als familieleden, klasgenoten, collega’s of wildvreemden jou als minder kwalificeren omdat jouw haar niet steil genoeg is? Jouw ogen te klein, neus te breed of jouw huid donkerder is. Het nastreven van een Eurocentrisch schoonheidsideaal noemen we colorisme. Het is discriminatie tussen mensen van kleur, een huidskleur hiërarchie.

In de documentaire Dichtbij wit gaat Nicole Terborg op zoek naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar omgeving. Ze durft eindelijk haar omgeving te bevragen over dit verzwegen onderwerp.

Regie: Nicole Terborg

Droom lekker verder

Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen, elke nacht droomt. Maar documentairemaker Luuk Heezen haalt tijdens het dromen ook nog eens de raarste dingen uit. Hij vraagt zich af of zijn dromen iets te betekenen hebben: zijn het filmpjes die zich in gedachten afspelen? Kan je er ook invloed op uitoefenen? En wat gebeurt er eigenlijk in je hersens als je droomt? Ontdek het in de RadioDoc Droom lekker verder.

Regie: Luuk Heezen

Virus verhalen - Wachten

In de stadstuinen van Leiden ontmoet Tijs Huys de 100-jarige Toos, hun ontmoeting groeit uit tot een hechte vriendschap. Uit de eindeloze stroom herinneringen van Toos sprokkelt Tijs een eeuw aan verhalen bij elkaar. Maar dan slaat het noodlot toe. Niet bij Toos maar bij Tijs.

De aflevering Wachten van de radiodocumentaireserie Virus verhalen gaat over vriendschap en afscheid nemen. Deze aflevering sleepte een Zilveren Reismicrofoon in de wacht.

Regie: Heleen Hummelen

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl