Wat betekent het als familieleden, klasgenoten, collega’s of wildvreemden jou als minder kwalificeren omdat jouw haar niet steil genoeg is? Jouw ogen te klein, neus te breed of jouw huid donkerder is. Het komt in alle werelddelen voor. Het nastreven van een Eurocentrisch schoonheidsideaal. Hoe meer huidskleur, haartype en andere uiterlijkheden lijken op die van witte mensen hoe beter. Colorisme is discriminatie tussen mensen van kleur, een huidskleur hiërarchie.
Colorisme is een vaak verzwegen onderwerp. Het is een soort blinde vlek. Niet iedereen is zich bewust van zijn of haar verwrongen zelfbeeld, privileges of opvoeding. Programmamaker Nicole Terborg heeft het meegemaakt, maar nooit diepgaand over gesproken. Ze is benieuwd naar het onderliggend verhaal. Hoe kijken basisschoolleerlingen die opgroeien in dit systeem naar zichzelf? Wat hebben twintigers, veertigers en zestigers meegemaakt?
In de documentaire ‘Dichtbij wit’ gaat Nicole op zoek naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar omgeving. Ze gaat voor het eerst het gesprek aan met familieleden, vrienden, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. Van colorisme in families, op toneel en in het klaslokaal tot in populaire cultuur. Nicole durft eindelijk haar omgeving te bevragen over dit verzwegen onderwerp.
Dichtbij wit | Dutch Design - Afl 2: Christien Meindertsma
Radio Doc
NTR,
VPRO
Wat betekent het als familieleden, klasgenoten, collega’s of wildvreemden jou als minder kwalificeren omdat jouw haar niet steil genoeg is? Jouw ogen te klein, neus te breed of jouw huid donkerder is. Colorisme is discriminatie tussen mensen van kleur, een huidskleur hiërarchie. En in deze aflevering het tweede deel van de korte documentaireserie Dutch Design: Christien Meindertsma.
Dichtbij wit
Dutch Design - Afl 2: Christien Meindertsma
Het is weer Dutch Design Week in Eindhoven, van 19 tot 27 oktober om precies te zijn. In Radio Doc hoort u daarom driemaal achtereen een gelauwerde Nederlandse ontwerper, die vertelt over de karakteristieken van haar of zijn werk – en over wat Dutch Design eigenlijk inhoudt.
In aflevering 2: ontwerper Christien Meindertsma.
Christien Meindertsma (1980) zoekt zaken graag tot op de bodem uit. In 2007 publiceerde ze bijvoorbeeld het boek Pig 05049, waarin ze alle producten documenteerde waarin delen van dat ene varken waren verwerkt; van shampoo, tot gelatine, tot kogels. In 2015 verscheen een boek over een emmer as – van verbrand huisvuil. In dit ‘afval van afval’ bleken kostbare materialen te zitten zoals zink, aluminium en ijzer. Meindertsma zeefde ze eruit, smolt ze en smeedde ze tot iets nieuws. Door haar zoektochten hoopt Meindertsma nieuwe – of oude vergeten – grondstoffen te ontdekken, waarmee ze uiteindelijk nieuwe producten kan ontwerpen. Ook al zijn er volgens haar eigenlijk al genoeg spullen in de wereld. Maar die kunnen misschien wél een beetje beter; duurzamer en milieuvriendelijker.
Samenstelling: Remy van den Brand