Bevriezen | Leesdees - Gaan Liggen om te sterven

Radio Doc

NTR

Wie bedreigd wordt kan op drie manieren reageren: door te vechten, te vluchten of te ‘bevriezen’. Ooit, in een uiterst angstige situatie, bevroor programmamaker Lennah Koster uren lang, tot haar eigen frustratie. Koster voelde zich zwak en dacht dat ze niks had gedaan. In deze documentaire neemt ze haar reactie onder de loep. We sluiten de uitzending af met Leesdees ‘Gaan liggen om te sterven’ van Adalet Agaoglu.

Bevriezen

Als je je ernstig bedreigd voelt zijn er drie reactiemogelijkheden die vanuit ons oudste brein, het reptielenbrein worden ingegeven: Vechten, Vluchten of Bevriezen.

Vechten, vluchten en bevriezen, zijn natuurlijke, automatische reacties die door je hersenen worden ingegeven om je leven te redden. Je brein maakt razendsnel een keuze. Als je kan vluchten, is dat de eerste reactie, want dat is het makkelijkste. Daarna volgt de optie om te vechten en daarna om te bevriezen. Je hebt hierover nauwelijks controle, de overwegingen worden door je lichaam instinctief gemaakt. Het is te vergelijken met dat je je vinger brandt en je hand terugtrekt, zo snel gebeurt het.

Lennah Koster onderzoekt waarom haar lichaam bevriest en kan ze hier misschien vanaf komen? In deze persoonlijke en indringende documentaire komen wij heel dicht bij haar angst, het verleden en haar nachtmerries. Is bevriezen echt haar vijand of wellicht toch haar redding geweest?

Leesdees - Gaan Liggen om te sterven

‘Gaan liggen om te sterven’ van Adalet Agaoglu. De 40-jarige Aysel reflecteert op haar leven terwijl ze zich heeft teruggetrokken op een hotelkamer om te sterven. Ze haalt herinneringen op aan vrienden en aan het land waarin ze is opgegroeid: de jonge republiek Turkije.  Irene Houthuijs bespreekt het boek in een aflevering uit de podcast Leesdees.