Voor veel mensen betekent het nieuwe jaar ook de tijd voor nieuwe gewoontes. Minder vlees eten? Werken aan je sociale leven? Of stoppen met roken? Wij hebben de documentaires om je te inspireren!

1. Minder tijd doorbrengen op social media

Neske Beks, filmmaker, performancekunstenaar, schrijver en Facebookverslaafde, leidde een gelukkig en druk leven met een continue toegang tot internet, mail, Whatsapp en haar 2800+ Facebookvrienden. Helaas overkwam Neske een ongeluk, waardoor haar leven radicaal veranderde. Wanneer ze zich hieraan probeerde aan te passen, bleek dat ze het contact met bijna iedereen om zich heen verloren heeft. In Beyond My Walls ontrafelt Neske Beks de grenzen van haar online en offline leven en zoekt ze uit wat Facebook haar oplevert en afneemt.

Regisseur: Neske Beks

 

2. Een paar kilo's eraf

Robin (26) is basisschooljuf in Den Haag en werkt tien maanden lang voor een perfect lichaam om deel te nemen aan het NK Bikinifitness. In de documentaire ‘ Fitgirl’ heeft regisseuse Annelies Dijkman elke fase vastgelegd in het trainingsproces. Robin laat de camera tijdens veel mooie, maar ook moeilijke momenten toe. Bloed, zweet en tranen heeft het Robin gekost om amper vijf minuten te stralen met haar ‘perfect shape’ tijdens het NK Bikinifitness april 2018.

Regie: Annelies Dijkman

3. Minder drinken

Omringd door mensen die net als hij van gezelligheid en een drankje houden, stopt filmmaker Leo de Boer in 'Roes' één maand met het drinken van alcohol. Waarom drinken we terwijl we eigenlijk best weten dat het niet goed voor ons is? Voor de gezelligheid? En wanneer heet het verslaafd?

Samen met een groep gezelligheidsdrinkers besluit Leo een maand lang de alcohol te laten staan. Om te ervaren hoe makkelijk of moeilijk dat is - en waardoor dat komt. Wat is toch het ontkenningsmechanisme waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

Regie: Leo de Boer

4. Stoppen met roken

Ooit zijn ze ermee begonnen. Omdat het zo stoer stond op het schoolplein, omdat de mens eigenwijs is en alles wat niet mag toch een keer wil uitproberen. Het wordt een gewoonte. ‘s Ochtends vroeg bij de koffie, op een feestje, in de pauze op het werk. Het gaat je leven beheersen. Je bent de hele dag bezig met het ‘inplannen’ van de momenten waarop je kan roken. En dan blijkt dat je ziek bent. Longkanker. Eén van de dodelijkste kankers op dit moment en in 90% van de gevallen veroorzaakt door roken.

Regie: Frans Bromet

5. Minder vlees eten

Vleesjunk Marijn probeert van haar verslaving aan vlees af te komen met een stage bij een koeienslachterij en een bezoek aan 100.000 plofkippen. Door haar biefstukje recht in de ogen te kijken hoopt ze een gezondere morele relatie op te bouwen met het lapje vlees op haar bord. Dat blijkt nog een hele emotionele, soms komisch-erotische tour, waarin ze wordt bijgestaan door een psycholoog. Terwijl Marijn dapper vordert bij de slachters, vindt ze antwoorden op haar vragen bij onder anderen vleesfokkers en -kwekers, geheelonthouders en de wel heel appetijtelijke chef-kok Joris Bijdendijk. Een documentaire over beeldvorming, diervriendelijkheid, lust en hypocrisie.

Regie: Marijn Frank

6. Beter zijn voor het milieu

Als het aan Matthieu Smakman (52) ligt, verrijst er binnen afzienbare tijd een woongemeenschap in het landelijke Purmer, waar de bewoners geheel autonoom in eigen behoeften voorzien. 'Om zo in contact te komen met de natuur en je leven in balans te brengen.' Dat is nodig want op het hoogtepunt van Smakmans veelbewogen carrière als ondernemer is hij vaak zo druk dat hij de namen van zijn kinderen vergeet. Wat begint als een kleinschalig en nobel streven, wordt almaar groter. Met onuitputtelijk enthousiasme verovert het echtpaar de bestuurlijke burelen. Ze krijgen echter ook met tegenslagen te maken. Lukt het Matthieu Smakman koste wat kost vast te houden aan zijn idealen?

7. Meer tijd doorbrengen met de familie

Filmmaker Josefien Hendriks probeert het gezin waarin ze opgroeide te ontrafelen aan de hand van de filmopnames van haar vader, de dagboekteksten van haar moeder, de verklaringen van haar ouders en haar eigen herinneringen.

 In haar herinnering was het haar broer die lastig was, maar ze werd pijnlijk verrast door de cynische opmerkingen die haar vader tegen haar broer maakte vanachter zijn camera. Hoe houden familieleden elkaar gevangen in rolpatronen? En kun je daar jaren later nog iets aan doen? Een film over familie: de mooiste vloek die er bestaat.

Regie: Josefien Hendriks

8. Je sociale leven onderhouden

Vijfentwintig bejaarde mannen treffen elkaar dagelijks in hun clubhuis: een ijzeren keet in hun voormalige volksbuurt in Amersfoort. Scootmobiels staan intimiderend als een motorbende in het plantsoentje en de heren fluiten graag naar passerende vrouwen. In hun roestige zeecontainer voelen ze zich weer even twintig.

Maar telkens als er iemand ziek is of overlijdt, worden ze keihard met hun neus op de feiten gedruktÍž de moderne wereld is ingewikkeld, hun leven loopt ten einde en eenzaamheid en ziekte blijven niet buiten de deur.

Regie: Lennah Koster

9. Meer bewegen

Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. Je wordt meegenomen langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt die spelende mens?

Regie: Sanne Rovers

10. Minder stressen

Steeds vaker verschijnen er persberichten over overmatige stress met burn-outs als gevolg. Maar wat is stress? En hoe kun je je daartegen wapenen? 2Doc Talents Tobias Schepers en Elise Cervin wisten van de drukte soms niet meer waar ze het zoeken moesten en maakten een film over dit actuele thema.

Regie: Tobias Schepers en Elise Cervin

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl