2Doc:

Roes

VPRO

Omringd door mensen die net als hij van gezelligheid en een drankje houden, stopt filmmaker Leo de Boer in 'Roes' één maand met het drinken van alcohol. Waarom drinken we terwijl we eigenlijk best weten dat het niet goed voor ons is? Voor de gezelligheid? En wanneer heet het verslaafd?

In december en januari proosten we wat af met elkaar. Tijdens de talloze borrels en nieuwjaarsrecepties staan de glazen wijn, bier en champagne voor het grijpen. En eigenlijk is er altijd wel een reden voor een drankje. Een feestje, ter ontspanning, bij het eten of op de bank voor de TV. Een blokje kaas en een glaasje wijn, omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken. Ook voor Leo de Boer is de fles een gezellige huisvriend geworden, of in zijn geval het kartonnen wijnpak en de jerrycan met whisky. In gezelschap wordt het bijna als asociaal ervaren als je niet gewoon een glaasje meedrinkt. Tegelijkertijd is het officiële gezondheidsadvies nul glazen. Is er een tussenweg mogelijk?

Samen met een groep gezelligheidsdrinkers besluit Leo een maand lang de alcohol te laten staan. Om te ervaren hoe makkelijk of moeilijk dat is - en waardoor dat komt. Wat is toch het ontkenningsmechanisme waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

Regie: Leo de Boer

DocTalks: in gesprek met regisseur Leo de Boer

In DocTalks gaat Ersin Kiris in gesprek met Leo de Boer, de regisseur van 'Roes'. Hoe moeilijk is om afscheid te nemen van de fles en waardoor komt dat? En hoe is het om tegelijkertijd regisseur en de hoofdpersoon van je eigen film te zijn?

Alcoholinfolijn

Alcoholhulplijn

Heb je vragen over jouw eigen alcoholgebruik of dat van iemand anders? Wil je meer informatie over alcohol en/ of alcoholverslaving? Of zoek je informatie over cijfers en wetgeving? Je kan hier chatten met een medewerker van de alcoholinfolijn. www.alcoholinfo.nl

Hoe gaat het nu met de gezelligheidsdrinkers?

Een jaar verder: hoe gaat het nu met de gezelligheidsdrinkers? Is er iets terecht gekomen van hun voornemens? Bekijk hier hoe de voorraadkast van Leo er nu uitziet, hoe Janinde het lukt om minder te drinken, en wat Kelly van plan is met Oud & Nieuw.

Meer van Leo de Boer

In de documentaire Ik wil mijn geld terug gaat Leo de Boer op zoek naar het geld dat hij verloor in de financiële crisis. Daar zat ook het geld bij dat zijn minderjarige zoon Michael erfde van zijn grootouders en Leo voor hem beheerde. Op zoek naar de hoogste rente en beleggingsrendementen werd hij hebberig. Door de crisis kreeg Leo de deksel op zijn neus. Achteraf probeert Leo antwoord te vinden op de vraag wat hem 'in godsnaam' bezielde.

meer weten?

Meer films over een persoonlijke zoektocht