EOdoc:

Gokkers

EO

In ‘Gokkers’ volgt documentairemaker Wieke Kapteijns een groep gokverslaafde jongeren tijdens hun therapietraject. Door interviews met de jongeren en fragmenten van de therapie te gebruiken toont de documentaire wat gokverslaving kapotmaakt en welke impact het gokken heeft gehad, niet alleen op de jongeren zelf, maar ook op hun ouders, vrienden en geliefden.

Over deze documentaire

Gokverslaving is een toenemend probleem onder Nederlandse jongeren. Door de legalisering van online gokken in 2021 zijn er sindsdien 563.000 nieuwe gokkers bij gekomen. Waarvan 61% nog nooit had gegokt. Een kwart van deze nieuwe gokkers zijn jongeren. De toename liep hand in hand met de ontwikkelingen tijdens de coronaperiode. Toen sloeg verveling toe en veel sociale contacten werden via de online wereld voortgezet. Wat begon als even inzetten op een wedstrijdje leidde voor veel jongeren tot een onbeheersbare gokverslaving waarmee ze tienduizenden euro’s, hun baan en soms zelfs hun huis verloren. 

Gokkers portretteert een aantal gokverslaafde jongeren gedurende een intensief therapietraject van 13 weken. Luuk en Pim vertellen over hun worsteling over het accepteren dat ze verslaafd zijn en de pijn te voelen dat bij acceptatie komt kijken. Wat heb ik eigenlijk mijn omgeving aangedaan door mijn verslaving. Max en Jimmy (niet hun echte namen) worden overmand door schuld en schaamte. Hoe kom je geliefden onder ogen terwijl hun wereld is ingestort door deze verslaving? Waar vertrouwen en werken aan relaties weer stapje voor stapje worden opgebouwd.

Regie: Wieke Kapteijns
Omroep: EO

Meer documentaires over verslaving