2019 nadert zijn einde en dat betekent dat het tijd is voor de hoogtepunten van het afgelopen jaar. De 2Doc-redactie heeft een tiplijst samengesteld met de meest ontroerende, verrassende en spannende documentaires & series van 2019. Zo kom je de kerstvakantie wel door!

Documentaires

Devil's Pie: D'Angelo

D'Angelo was aan het begin van het millennium een van 's werelds meestbelovende en -geroemde artiesten. Maar nadat zijn zwoele videoclip 'Untitled' uitkwam, werd hij gebombardeerd tot sekssymbool en verloor hij zichzelf. Daarop verdween hij jarenlang uit de muziekwereld. Tot nu.

In 'Devil's Pie: D'Angelo' volgt de Nederlandse documentairemaker Carine Bijlsma D'Angelo tijdens de tournee van zijn album Black Messiah. Bijlsma brengt op een intieme manier D'Angelo's innerlijke strijd tussen zijn afkomst uit het arme Virginia en en de macht die de muziek met zich meebrengt in beeld. Lees hier ook wat ze in ons interview vertelt over hoe je zo'n grote en ook ontoegankelijke artiest bereikt.

Regie: Carine Bijlsma

Ik heb het niet gedaan

Wat doe je als je jarenlang onschuldig vastzit voor daden die je niet hebt gepleegd? Romano van der Dussen beleefde deze nachtmerrie. In 2003 belandde hij in een Spaanse cel voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen in één nacht.

In de indringende docu 'Ik heb het niet gedaan' vertelt Romano van der Dussen hoe hij 12,5 (!) jaar vastzat in de Spaanse gevangenis. Filmmaker Elena Lindemans volgt Romano twee jaar lang na zijn vrijlating. Samen met hem pluist ze zijn horrorscenario uit. Waarom werd hij als dader aangewezen? En is Romano wel echt onschuldig? Lindemans brengt een spannende zoektocht in beeld met soms onverwachte wendingen. Bekijk ook ons interview met de maker.

Regie: Elena Lindemans

All Inclusive

De cruise is massavermaak geworden, dat de oceanen overspoelt met varende vakantieforten die elkaar naar de kroon steken in luxe interieurs en non-stop entertainment.

Een polonaise door het restaurant en bommetjeswedstrijden in het zwembad: het kan niet gek genoeg op een cruiseschip. Filmmaker Corina Schwingruber Ilić geef je met kunstig gekadreerde shots en zonder commentaar een kijkje in de wereld van de cruise. 'All Inclusive' kijk je op NPO Start Plus.

Regie: Corina Schwingruber Ilić

The Trial of Ratko Mladic

Mladic is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aangeklaagd voor de ergste wreedheden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. 'The Trial of Ratko Mladic volgt vijf jaar lang het proces tegen de 'slager van Bosnië'.

Met de volledige toegang die de filmmakers kregen tot zowel de aanklagers, getuigen, verdedigers en zelfs Mladic’ familie, reconstrueren de makers op een indrukwekkende manier een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis. Bekijk hier ook de DocTalks met de regisseurs.

Regie: Henry Singer en Rob Miller

Voorspel

Hoe is het als je juf voor de klas laat zien hoe je het beste een condoom om doet? Of als je meester over standjes begint?

Anne van Campenhout brengt in haar prijswinnende documentaire 'Voorspel' het ongemak maar ook de spanning in beeld van middelbare scholen die seksuele voorlichting krijgen. Ook komen de jongeren zelf aan het woord, die openhartig,  soms naïef, of juist streetwise zijn.

Regie: Anne van Campenhout

Erwin Olaf - The Legacy

Dit jaar vierde fotograaf Erwin Olaf zijn zestigste levensjaar. In 'Erwin Olaf - The Legacy' de kunstenaar zichzelf grote vragen: wat is de betekenis van zijn carrière geweest? Is zijn werk van waarde, en is dat in de toekomst ook nog zo? Is zijn kunstenaarschap van nut geweest? En daarmee zijn leven?

Michiel van Erp laat de worsteling zien van een gevierd kunstenaar, die met pijn in zijn hart de balans opmaakt van een leven hard werken. De filmmaker zet op een ontroerende manier de vergankelijkheid van het leven centraal en komt bijzonder dicht bij Olaf, die zich kwetsbaar opstelt. 'Erwin Olaf - The Legacy' kijk je op NPO Start Plus.

Regie: Michiel van Erp

Drømmeland

De 60-jarige Nils verlangt naar een onafhankelijk leven in harmonie met de natuur. Hij verbrandt zijn paspoort en sofinummer en trekt zich terug in de Noorse wildernis. De behoefte om zijn ervaringen via zijn smartphone te delen met de buitenwereld blijkt onweerstaanbaar.  Hoe vindt Nils de balans tussen het contact met zichzelf, de natuur en de buitenwereld?

Drømmeland zet je aan het denken over onze kijk op menselijke contacten en de terug-naar-de-natuur-wens van velen.

Regie: Joost van der Wiel

In haar psychosen beleefde Gioia haar mooiste dromen en zwartste nachtmerries. Maar de realiteit geeft haar weinig ruimte voor verbeelding. De dansdocumentaire 'Gioia' balanceert op de grens van waan en werkelijkheid.

Iets wat regisseur Laura Stek graag wilde laten terugkomen in haar film is: wat accepteren we als normaal gedrag en wat niet? Hoe we gekte en waanzin definiëren is iets wat volgens Stek in de huidige tijd speelt. Ze hoopt dan ook dat wanneer mensen naar de film hebben gekeken, je anders aankijkt naar wat afwijkend is.

Regie: Laura Stek

Bruce Lee and the Outlaw

Zes jaar lang volgt regisseur Joost Vandebrug het straatjongetje Nicu. Nicu leeft in tunnels onder de stad Boekarest, die de bijzondere beschermheer 'Bruce Lee' hebben. Nicu is een van de vele straatkinderen in Boekarest en is gevlucht uit een van de beruchte weeshuizen. Op straat leren de kinderen al snel bedelen en hoe ze aurolac (een chemicalie) moeten inhaleren vanuit een plasticzak. Hier raken ze high van en vaak is dat het begin van een leven vol verslaving.

Vandebrug vertelt in ons interview over de hoofdpersoon van zijn film: 'Nicu bleek het meest poëtisch, het grappigst, het liefst en het verdrietigst. Als hij in beeld was, gebeurde er iets.’

Regie: Joost Vandebrug

Schapenheld

Schaapherder Stijn trekt met zijn kudde van 500 schapen dagelijks over de Brabantse heide. De schaapherder lijkt een ideaal leven te leiden: een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leven in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Maar Stijn is afhankelijk van terreineigenaren die hem en zijn kudde steeds minder vaak inhuren om hun gebied te laten begrazen. Het wordt voor hem en zijn gezin steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.

De Volkskrant schrijft over de docu: 'Schapenheld is een visuele ode aan een oerlandschap dat onvermijdelijk zal vervormen en verdwijnen. Van Zantvoort tilt zijn portret van een herder uit boven dat van een stuurse eenling.'

Regie: Ton van Zantvoort

Documentaireseries

In de tiendelige documentaireserie 'America to Me' volgt filmmaker Steve James twaalf leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een eliteschool in een buitenwijk van Chicago. De school is een etnische, economische en culturele smeltkroes; de Amerikaanse maatschappij in het klein.

'America to Me' toont openhartige portretten van twaalf leerlingen aan het begin van hun persoonlijke ontwikkeling. De personages zijn opvallend open en de camera is overal bij: directievergaderingen, eerste schooldagen, trainingen van de sportteams, de gesprekken met ambitieuze ouders, het gala. De serie is een niet te missen inkijkje in de zoektocht van jonge Amerikanen naar hun identiteit. 'America to Me' bekijk je op NPO Start Plus.

Regie: Steve James

Dienders

Hoe komen jonge agenten hun turbulente eerste jaar aan de politieacademie door? Tijdens het eerste jaar van de opleiding moeten ze de onvermijdelijke confrontatie met zichzelf aangaan. Bij de één speelt een jeugdtrauma op, en bij de ander is het de vraag of hij zijn foute vrienden kan loslaten. Ze worden geconfronteerd met de harde Rotterdamse maatschappij, maar vooral met zichzelf.

Als een vlieg op de muur filmen de makers dicht op de huid van de agenten, ook in hun dagelijks leven. In ons interview vertellen ze: 'We zijn er halsoverkop in gestormd en anderhalf jaar later is die storm nog steeds niet gaan liggen.’

Regie: Daniël Aiss en Veerle Neger

Up

Michael Apted volgt sinds 1964 een groep zeer verschillende Britse kinderen. in 1964 waren ze allemaal zeven jaar oud en vanaf dat moment heeft hij hen elke zeven jaar opgezocht. De kinderen van toen zijn nu 63 jaar oud. Hoe is het leven voor hen geweest sinds de laatste opnames zeven jaar geleden? Hoe kijken ze nu naar zichzelf, hun leven en de wereld? Je ziet het in drie delen die elk een uur duren. 'Up' kijk je op NPO Start Plus.

NRC schreef over de serie: 'Het project heeft een monument opgeleverd dat zijn gelijke niet kent. Up eert droom, daad, praktische bezwaren en weemoedigheid in een groep ogenschijnlijk willekeurige mensenlevens'

Regie: Michael Apted

 

Stuk

De Zilveren Nipkowschijf-winnende serie 'Stuk' legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen één seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Ineens is dat lichaam stuk, als was het een apparaat.

Hoe is het om te moeten revalideren na een heftig ongeluk of een simpele val van de trap? Regisseur Jurjen Blick brengt revalidanten als de zestienjarige Daan, Basir, de Amerikaanse Paul en Niels krachtig en met humor in beeld.

Regie: Jurjen Blick

Brexit Behind Closed Doors

Twee jaar lang mocht de Belgische documentairemaker Lode Desmet als een fly on the wall de onderhandelingen van de Brexit-stuurgroep volgen. Onder leiding van Guy Verhofstadt proberen zij een deal te maken met de Britten. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. De tweeluik 'Brexit: Behind Closed Doors' geeft een juicy blik achter de schermen.

De off-the-record-gesprekken die Desmet vastlegt, geven een heel ander beeld van politici en hoe er nu precies wordt onderhandeld. Het toont zowel het doorzettingsvermogen en harde werk dat erin gaat, als de Debiteuren Crediteuren-achtige kantoorhumor. Lees ook ons interview met regisseur Lode Desmet: 'Elke ‘fuck you’ in mijn film heeft een geschiedenis.’ 'Brexit Behind Closed Doors' kijk je op NPO Start Plus.

Regie: Lode Desmet