De zomer is een heerlijke tijd om in alle rust de balans eens op te maken. Bij 2Doc.nl zetten we daarom de best bekeken docu's van het afgelopen half jaar op een rij. De films in de lijst zijn omstreden, veel besproken en gekleurd door oranje.

1. De kinderen van Ruinerwold

Anderhalf jaar lang volgt regisseur Jessica Villerius de vier oudste kinderen van het gezin Ruinerwold. Het gezin dat jarenlang ongeregistreerd en onder de radar leefde op een boerderij en door de ontsnapping van een jongste broer werd ontdekt. De oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal.

De serie De kinderen van Ruinerwold hield zo'n 1,5 miljoen Nederlands aan de buis gekluisterd en ook bij 2Doc.nl online wordt de serie nog steeds veel bekeken. Het verhaal van de kinderen houdt veel mensen bezig en riep veel reacties en steunbetuigingen op. Daarmee is het een krachtige en meeslepende serie.

Regie: Jessica Villerius

2. Kleine jongen: Het echte leven van André Hazes

In de vierdelige docuserie Kleine jongen krijg je een inkijk in het privéleven van volkszanger André Hazes. De serie zit vol exclusief beeldmateriaal dat geschoten is door de familie Hazes zelf. Denk bijvoorbeeld de bruiloft van André en Rachel, vakanties, verjaardagen en behind the scenes-beelden van concerten.

Deze serie is echter in opspraak geweest omdat dochter Roxanne Hazes niet wilde meewerken aan de serie en ook verdrietig was om te zien dat beeldmateriaal van haar ongevraagd in de serie werd gebruikt.

Regie: Priscilla Tular

3. Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof

Regisseur Shuchen Tan volgde Sigrid Kaag de afgelopen vijf jaar. Aan het begin van de film is Kaag VN-diplomaat in het buitenland en keert ze terug naar Nederland om minister te worden. Uiteindelijk transformeert ze tot politiek boegbeeld van D66. Als politicus moet ze balanceren tussen haar idealen en de afspraken binnen het kabinet; privé krijgt ze te maken met persoonlijke aanvallen en verdachtmakingen.

Deze documentaire is onder vuur komen te liggen na een WOB-verzoek van Geen Stijl waarin naar voren kwam dat D66 een poging deed tot het aanpassen van de film. Hier lees je meer over deze controverse.

Regie: Shuchen Tan

4. Goede moeders

Als verloskundige Sylvia von Kospoth ontdekt dat veel uithuisplaatsingen van kinderen door Jeugdzorg en Veilig Thuis voortvloeien uit slecht gefundeerde rapportages, komt ze klem te zitten tussen haar geweten en haar verantwoordelijkheid het te melden als er een nieuwe baby op komst is.

De documentaire Goede moeders volgt haar in haar worsteling en in haar pogingen de situatie voor de kwetsbare zwangeren te verbeteren. Waarom er geen weerwoord van Jeugdzorg in de documentaire zit ontdek je hier in het DocTalks-interview met de regisseur.

Regie: Jorien van Nes

5. Yab Yum

Meer dan tien jaar geleden sloten de deuren van ’s werelds meest legendarische bordeel, Yab Yum. De illustere club op het Singel in Amsterdam moest gedwongen sluiten, nadat het werd overgenomen door het criminele circuit.

Deze documentaire blikt terug samen met de mensen die ooit de harde kern van de club vormden. Hoe ziet hun leven er nu uit? Ze werpen een nostalgische blik op de iconische jaren van het luxebordeel. Levendig vertellen ze hun verhalen – zowel extravagant als pijnlijk – en nemen ze ons mee terug naar de plek waar alles kon wat God verboden heeft.

Regie: Anne Maria van 't Hek

6. Moordtieten

In Moordtieten gaat Dionne Slagter op zoek naar de gevaren van haar borstimplantaten en spreekt ze vrouwen die doodziek zijn geworden, en waarschijnlijk nooit meer beter worden. Maar de stap om ze eruit te halen blijkt een ongelofelijk moeilijk besluit. De angst teruggeworpen te worden naar de pijn van voor die tijd is groot.

Dit verhaal over breast implant illness riep veel herkenning op bij kijkers en sluit met een persoonlijk verhaal aan bij de berichtgeving die er al geruime tijd is over de gevaren van siliconen implantaten.

Regie: Jack Valkering

7. Memphis Depay: met beide benen

Filmmaker Jessica Villerius volgt Memphis Depay dicht op de huid vanaf de voor hem allesbeslissende operatie van zijn kruisband, begin januari 2020, tot aan zijn eerste Champions Leaguewedstrijd na de blessure. De film toont de wereld van Memphis, waarvan vaak maar een klein deel zichtbaar is voor de buitenwereld en laat de meerdere gezichten zien van de man waarover iedereen een mening lijkt te hebben. Hij besluit het allemaal te laten zien: angst, geluk, kritiek, dromen, racisme, pijn, rijkdom, muziek, zijn broer in de tbs en zijn missie. Niets blijft onbesproken of ongezien.

Regie: Jessica Villerius

8. Klassen

Na hun hitserie Schuldig strijken Sarah Sylbing en Ester Gould weer neer in Amsterdam-Noord, dit keer richten ze hun pijlen op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, sommigen staan er helemaal alleen voor. Gelukkig zijn er nog leraren die zich om hen bekommeren. Maar is dat genoeg?

Regie: Sarah Sylbing, Ester Gould & Daan Bol

 

9. Het zaad van Karbaat

Het nieuws dat Jan Karbaat zijn eigen zaad gebruikte om zijn patiënten te insemineren, schokte de wereld. Het zaad van Karbaat vertelt hoe dat kon gebeuren. Middels Karbaats verhaal, onderzoekt de serie het nature vs. nurture-debat, de wens voor onsterfelijkheid en de morele vraagstukken omtrent anoniem donorschap.

Welke inzichten regisseur Miriam Guttman zelf overhield aan dit maakproces ontdek je in dit DocTalks-interview.

Regie: Miriam Guttman

10. Samenzwevers

Bergman ontdekte met een schok dat veel mensen uit haar eigen bubbel er politiek gezien totaal andere ideeën op nahouden en 'down the rabbithole' gaan van extreemrechtse samenzweringstheorieën. Extreemrechtse partijen varen wel bij het huwelijk tussen spiritualiteit en complottheorieën. Conspirituality. Waarom hebben linkse partijen de zorgen van deze groep activisten niet serieus genomen?

Regie: Sunny Bergman

 

11. Nieuw licht: het Rijksmuseum en de slavernij

De documentaire Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij laat van heel dichtbij zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië). Een hoogst actuele documentaire over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum en Nederlands omgang met het slavernijverleden.

Hoe was het maakproces voor regisseur Ida Does? Ze vertelt erover in dit DocTalks-interview.

Regie: Ida Does

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl