Bijzondere familieverhalen van weleer vormen voor volgende generaties een waardevolle bron om uit te putten. De redactie van 2Doc.nl tipt tien documentaires waar filmmakers hun oma's, opa's en oudtantes voor de camera zetten.

Mamacita

José Pablo beloofde zijn extravagante grootmoeder Mamacita om een film over haar leven te maken. María del Carmen Torrescano groeide op in een getroebleerd aristocratisch gezin, bracht vervolgens zelf acht kinderen groot en bouwde ondertussen een schoonheidsimperium op, waarmee ze Mexicaanse vrouwen probeerde te overtuigen van de zegeningen van afvallen, massage en plastische chirurgie. Tijdens de gesprekken met haar kleinzoon komt er nogal wat oud leed boven bij Mamacita. Het leidt tot de onthulling van diverse geheimen, leugens en misleidingen.

Regie: José Pablo

A family affair

Tom Fassaert ontvangt een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige oma Marianne uit Zuid-Afrika, een vrouw die hij op dat moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen die zijn vader hem verteld heeft. Fassaert besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera mee te nemen. Het is het begin van een emotionele zoektocht naar de verstoorde relaties binnen zijn familie.

Regie: Tom Fassaert

Oma en Chris & de rode auto

Filmmaker Ingrid Kamerling, die eerder indruk maakte met een documentaire over de zelfmoord van haar zusje, richt de camera deze keer  op haar oma Hildegard en haar dertigjarige neef Chris. Beiden geloven dat niets onmogelijk is in het leven en ze zijn enorm reislustig. Chris kreeg als kind de diagnose autisme en woont begeleid. Hij zorgt drie dagen per week voor zijn oma. Tegen het advies van de familie in, neemt hij haar mee op hun laatste reis naar Luxemburg. Een liefdevol portret van twee dierbaren die elkaars gebreken waarderen.

Regie: Ingrid Kamerling

Brieven aan de hemel

Zorba Huisman's opa was de bekende kunstschilder Aad de Haas. Zijn werk is bekend en de verhalen over zijn werk ook, maar hoe zit dat met zijn andere nalatenschap: zijn zeven kinderen? In 'Brieven aan de hemel' spreekt Huisman de zeven broers en zussen en voegt daarmee een nieuwe vertelling over haar opa toe aan het pallet.

Regie: Zorba Huisman

La Mouette

30 jaar na de dood van zijn grootmoeder, vindt documentairemaker Sébastien Segers haar melancholische dagboek terug. Het onthult haar leven als zeemansvrouw, gescheiden van haar geliefde door de oceaan. In 'La Mouette' combineert de maker dit dagboek met hedendaagse beelden van het tijdloze leven op een containerschip.

Regie: Sébastien Segers

Onvoorwaardelijk

Elk leven kan een onverwachte, onomkeerbare wending krijgen. Zo ook voor regisseur Hugo van Roosmalen, wiens grootouders niet meer bij elkaar kunnen wonen, maar ondanks alles nog wel onvoorwaardelijk veel van elkaar houden. 'Onvoorwaardelijk' laat zien hoe zij een nare wending in hun leven met liefde en humor het hoofd bieden.

Regie: Hugo van Roosmalen

Ik was pas 14

Op 2 oktober 1944 zag de oma van regisseur Froukje van Wengerden op veertienjarige leeftijd hoe haar vader tijdens de Razzia van Putten werd weggevoerd. Hij kwam nooit meer terug. Nu is zij 86 jaar en als enige van haar familie nog in leven. Terwijl zij haar aangrijpende herinnering deelt in de korte film 'Ik was pas 14', kijken we in de ogen van veertienjarige meisjes van nu, vol eigen verhalen en met een onbevangen blik vooruit.

Regie: Froukje van Wengerden

Over een week maak ik voor het laatst een schilderij met mijn oma

De oma van Olivier (11) is erg ziek en zal binnenkort overlijden. Om haar nooit te vergeten maakt Olivier samen met zijn oma een schilderij waar hij altijd naar kan kijken als ze er niet meer is.

Regie: Kim Faber

Tante Iki

Sigrid Koetse (1935), 'grande dame' van het Nederlands toneel, werd hoog gewaardeerd, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, en op handen gedragen door haar publiek. Nu brengt ze haar winterjaren door binnen de muren van haar woning, in gezelschap van haar herinneringen, worstelend met de stilte van een leven zonder applaus. Regisseur Wytse Koetse zet kort maar krachtig zijn bijzondere tante nog eenmaal in de schijnwerpers. Door hun confrontaties ontdekt hij waar zij haar levenskracht vandaan haalt.

Regie: Wytse Koetse

De liefde is alles hè

Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden te zijn. De intense verbondenheid van Joop en Janny wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over het geloof, hun liefde, dementie en de naderende dood. 'De liefde is alles, hè' is een intiem portret gemaakt door hun kleindochter Carilijne Pieters.

Regie: Carilijne Pieters

meer tiplijstjes