Bekijk onze selectie voetbaldocumentaires. Verhalen over de sterren, de clubs, de dromers, en over de gedeelde liefde voor het spel.

Nederlandse sterren

JC (VPRO)

JC is een volledig uit archief opgebouwde documentaire over Johan Cruijff. Door meer te focussen op de mens dan op de voetballer en gebruik te maken van zijn eigen uitspraken ontstaat een psychologisch portret van een van de grootste Nederlandse voetballers.

Vanaf zijn eerste stappen in het betaalde voetbal in 1964 werd Cruijff omarmd door de pers, die in hem een ideaal onderwerp zag: altijd goed voor een pakkende quote, soms ook voor raadselachtige uitspraken, charmant als het kon, vilein als hij vond dat het moest. Cruijff en de media, het is een soms wrange liefdesgeschiedenis die tot aan zijn dood op 24 maart 2016 zou voortduren.

Regie: David Kleijwegt

Louis (Omroep MAX)

Hij is één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft. In de film Louis schetst filmmaker Geertjan Lassche een uniek portret van Louis van Gaal. Hij blikt terug op hoogte- en dieptepunten in zijn kleurrijke leven. Aan bod komt zijn carrière, maar ook zijn achtergrond en gezinsleven. We zien de bondscoach onder meer kerst vieren met familie, thuis op de bank aan de wijn met Truus maar ook de eerste fysieke problemen bij de fysiotherapeut. Nog nooit kwam een camera zo dichtbij het persoonlijke leven van Louis van Gaal.

Regie: Geertjan Lassche

Memphis Depay - Met beide benen (BNNVARA)

Jessica Villerius volgt Memphis dicht op de huid vanaf zijn revalidatieperiode tot aan zijn eerste Champions Leaguewedstrijd.

De film toont de wereld van Memphis, waarvan vaak maar een klein deel zichtbaar is voor de buitenwereld en laat de meerdere gezichten zien van de man waarover iedereen een mening lijkt te hebben. Hij besluit het allemaal te laten zien: angst, geluk, kritiek, dromen, racisme, pijn, rijkdom, muziek, zijn broer in de tbs en zijn missie. Niets blijft onbesproken of ongezien.

Regie: Jessica Villerius

Clubs en nationale elftallen

Black and White Stripes: The Juventus Story (VPRO)

'Black and White Stripes' vertelt het verhaal van de legendarische Agnelli-familie uit Italië en hun team, Juventus FC, terwijl ze op zoek waren naar de laatste strohalm om de teloorgang te voorkomen.

De film onthult de bepalende veranderingen uit de hartverscheurende historie, waarin de diepe passie tussen familie en team zichtbaar wordt. Zowel op als buiten het veld is het liefde en oorlog en leidt het tot adembenemende beelden als de Black & Whites een van de meest opwindende sportieve comebacks ooit realiseren.

Regie: Marco en Maura La Villa

Volendam, een dorp in de Eredivisie (AVROTROS)

Vijfdelige serie die een uniek kijkje biedt achter de schermen bij FC Volendam, de voetbalclub van trainer Wim Jonk en de kersverse voorzitter Jan Smit.

De grote trots van het beroemde vissersdorp speelt na dertien jaar eindelijk weer op het hoogste niveau, maar lukt het om te overleven in de Eredivisie? En kan de bekendste zanger van het dorp een voetbalclub leiden?

Regie: Marc Neven en Robbie Peters

Superleeuwen: het Marokkaanse voetbalsprookje (BNNVARA)

Rapper ICE vertelt het historische sprookje over het Marokkaanse elftal dat tijdens het WK in Qatar vriend en vijand verbaasde. Hij blikt met de spelers terug op het avontuur. Wat deden hun prestaties op het veld met de moraal van de Marokkaanse gemeenschap wereldwijd?

Regie: Bart van den Aardweg

Tussen vis en staal (BNNVARA)

Voetbalclub Telstar uit IJmuiden is een absolute underdog in het Nederlandse betaalde voetbal. Telstar is meer dan een biertje langs de lijn, joelen en voetbal kijken: Telstar is een club van het volk. Maar in het seizoen 2020-2021 zijn de tribunes grotendeels leeg vanwege corona. In deze periode volgde documentairemaker Joris Postema een jaar lang het wel en wee binnen de club en met name hoofdtrainer Andries Jonker en voorzitter Pieter de Waard die in hun ambities zowel naast als tegenover elkaar staan. Hoe overleeft de club in zwaar weer?

Regie: Joris Postema

Voetbal is oorlog (NTR)

Achilles ‘29 uit Groesbeek is al jaren een topclub in het amateurvoetbal. In de documentaire Voetbal is oorlog wordt de club die alles riskeerde om van de ándere helft van het dorp te winnen gevolgd. Het leidde tot het drama van Achilles '29, de eerste amateurclub die naar de Jupiler League promoveerde.

Achilles krijgt te maken met kinnesinne in het dorp, met de regionale pers en, last but not least, de KNVB. Een strijd van David tegen Goliath. De emoties lopen hoog op. Hoe kunnen ze dit overleven?

Regie: Hans Heijnen

Team Gaza (VPRO)

Gedurende een volledig seizoen worden vier spelers van een voetbalteam in Gaza op de voet gevolgd.

Alle vier de hoofdpersonen proberen op hun eigen manier betekenis aan hun leven te geven in de hermetisch afgesloten landstrook waar oorlog en ellende elke dag op de loer liggen. De een wendt zich tot God, de ander grijpt naar wapens, een derde trouwt zijn nichtje en bouwt een burgerlijk bestaan op. Op het voetbalveld komen de verhalen samen, daar wordt het zware leven in Gaza voor even vergeten. Een indringende documentaire over een voetbalteam in de Gazastrook.

Regie: Frederick Mansell & Laurens Samsom

Voetbal voor iedereen

So Loud the Sky Can Hear Us (Makers van Morgen)

Dit portret van Feyenoord-supporters ontvouwt een verborgen wereld van geloof, liefde, mededogen en kwetsbaarheid.

Regisseur Lavinia Xausa brengt verhalen van verschillende fanatieke Feyenoord-supporters samen. Elk van hen heeft een andere band met de voetbalclub. In de zoektocht naar de ‘verloren stem van God’ probeert Xausa de stemmen van deze fans bij elkaar te brengen. 

Regie: Lavinia Xausa

Mijn club (VPRO)

In de VPRO Dorst documentaire Mijn club nemen makers Hilde Barwegen en Sophie Schwartz de voetbalwereld onder de loep. En dan zie je: niet iedereen speelt een eerlijke wedstrijd. Homofobie, racisme en seksisme vormen in het voetbal nog steeds een groot probleem. Wat als je niet voldoet aan het typische plaatje van een voetballer?

Regie: Hilde Barwegen en Sophie Schwartz

De roze supporters (KRO-NCRV)

Voetbal en homoseksualiteit gaan in Nederland nog steeds niet hand in hand. In de stadions vliegen de homofobe spreekkoren je nog wekelijks om de oren. Een groep ADO Den Haag supporters is dat zat en richt acht jaar geleden de eerste roze voetbal fanclub in Nederland op: de Roze Regahs.

Regie: Marieke Slinkert

Jeugddromen

Voetbaldroom (BNNVARA)

In de vierdelige documentaireserie Voetbaldroom worden drie jonge voetbaltalenten gevolgd op weg naar het heilige doel: profvoetballer worden. Maar, hoe realistisch is die droom eigenlijk en welke prijs moeten ze ervoor betalen?

Luister ook de podcast '2Doc belt met Boeijen' waarin filmkenner Helmut Boeijen en 2Doc.nl-redacteur Kitty Munnichs de serie bespreken.

Naar een idee van: Niels Tesselaar
Regie: Laurens Samsom en Frederick Mansell

Voetbaltalent: kans of ballast? (IKON)

Het verhaal van Jill Roord. Een meisje van 17 met een groot talent voor voetbal. Ze droomt van een profcarrière en het hele gezin Roord is daarop afgestemd.

Vader René Roord was ooit een veelbelovende, jonge voetbalprof. Hij bracht het tot Jong Oranje en speelde met Marco van Basten en John van het Schip. Maar een slepende blessure kostte hem zijn carrière. Zijn twee zoons kunnen een aardig potje voetballen, maar zijn niet goed genoeg. Alle hoop is nu gevestigd op zijn dochter. Zal zij het waar maken? Krijgt ze het felbegeerde contract bij FC Twente? Maar, wat moet ze daar allemaal voor opgeven?

Onderdeel van de serie 'De wachtkamer' van IKON.

De prijs van de hemel (HUMAN)

Pablo Paulino Rosario is 13 jaar. Zoals veel jongens van die leeftijd droomt hij ervan een groot profvoetballer te worden; bij de allerbesten te horen. En anders dan van de meesten van zijn leeftijdgenoten zou zijn droom wel eens uit kunnen komen.

In De prijs van de hemel volgt filmmaker Jack Janssen de potentiële topspeler tussen zijn 13de en 14de jaar. Een jaar waarin er veel voor hem op het spel staat. Nog niet eerder werd er in Nederland (voetballand bij uitstek) op zo’n jonge leeftijd een persoonlijk beeld gegeven van een jongen die zijn eerste stappen zet op weg naar het topvoetbal en ook nog eens de potentie heeft om die top te bereiken.

Regisseur: Jack Janssen

Solo, de wet van de favela (VPRO)

Regisseur Jos de Putter legde in 1994 de dromen vast van jongens in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Een carrière als profvoetballer is voor jongens in de sloppenwijken misschien wel de enige kans om aan de criminaliteit te ontsnappen.

De film concentreert zich op de vriendjes Anselmo en Leonardo, beiden elf jaar, die samen bij een lokale club spelen. Als een scout van een rijke Braziliaanse club zich meldt, lijkt de droom van beiden in vervulling te gaan. De film volgt de twee op weg naar hun voetbalcontract. Maar dan moeten er keuzes worden gemaakt, die hun vriendschap op de proef stellen. 

Regie: Jos de Putter

Solo, out of a dream (VPRO)

Na Solo, de wet van de favela, had Jos de Putter niet gedacht dat deze film veel effect zou hebben op de toekomst van Leonardo. Niets bleek echter minder waar. Willem van Hanegem ontdekte de jonge voetballer en gaf hem de mogelijkheden om een glansrijke carrière te beginnen.

Waar De Putter aanvankelijk enkel het leven van Leonardo en zijn vriendje wilde vastleggen, heeft hij als documentairemaker uiteindelijk veel meer invloed gehad. Het fascineert De Putter wat er gebeurt 'na' zijn films en hij spreekt met Leonardo over de mensen die de voetballer achterliet toen hij naar Nederland ging.

Regie: Jos de Putter