De Beul van Banda

Radio Doc

NTR, VPRO

Aan de vooravond van de boekenweek een documentaire over het vaak verboden drama van Slauerhoff over Jan Pieterszoon Coen.

De Beul van Banda

In 1931 schreef J. Slauerhoff een toneelstuk waarin de VOC-topman Jan Pieterszoon Coen als een moordzuchtige despoot werd afgeschilderd. Een opvoering van dit stuk maakte de schrijver, die in 1936 overleed, niet meer mee.

Het duurde dertig jaar voordat Jan Pietersz. Coen voor het eerst werd opgevoerd, door de Amsterdamse studentenvereniging Kothurne. Daarvoor waren drie eerdere pogingen om het toneelstuk ten tonele te voeren door opeenvolgende Amsterdamse burgemeesters verboden omdat de ontluistering van de zeeheld politiek gevoelig lag.

Een besloten wereldpremière door Kothurne in 1961 werd door de toenmalige Amsterdamse burgemeester Van Hall oogluikend toegestaan.

Tom Rooduijn spreekt met historici en betrokkenen bij de eerste voorstelling over de opvoeringsgeschiedenis van dit omstreden stuk. 

Nachtwandeling

Tien jaar geleden debuteerde de schrijver Robbert Welagen met z'n boek Lipari. Nu, na een decennium rondgedwaald te hebben in literaire kringen, vond hij het tijd worden om eens van een andere kant naar die wereld te kijken. Het boek dat daaruit is ontstaan heet Nachtwandeling, en het is een heuse detective. De nuchtere, wat knorrige detective Simon Mudde - geen groot lezer - krijgt de taak om een moord op te lossen.

De schrijver Jacob van Herwijnen, nauwelijks bekomen van de toekenning van de Sebriko prijs (waarin de geoefende lezer meteen de Libris prijs herkent), is dood aangetroffen, dobberend in de Amstel. Hij blijkt vermoord. wat volgt is een nuchtere rondtocht door de literaire wereld, waarin Mudde de moordenaar zoekt en vindt.

Mathijs Deen maakt met de schrijver een nachtwandeling langs de Amstel.