Samen met tien andere inzittenden wordt dokter Leiker gered door Paoea’s die met hun prauwen de brandende zee op zijn geroeid. Het dramatische verlies van zijn gezin weerhoudt hem er niet van om zijn leven in dienst te stellen van de leprabestrijding en in 1967 richt hij samen met anderen de Leprastichting op die dit jaar 50 jaar bestaat.
Over het ongeluk werd nooit meer gepraat. Zijn zoon Dick, uit een tweede huwelijk, komt er pas jaren later achter dat zijn vader al een heel leven achter de rug had in Nieuw Guinea voor hij werd geboren. In 2012 bezoekt hij de plekken waar zijn vader woonde en werkte. Hij wordt als een verloren zoon binnengehaald door mensen die zijn vader nog hebben gekend en 55 jaar op een teken van leven hebben gewacht van dokter Leiker.
Lepra wordt ook wel een vergeten ziekte genoemd. Het komt voor op plekken waar grote armoede heerst en niemand naar om kijkt. Zendingsartsen, zoals dokter Leiker, zagen het als een roeping en hun medische plicht om juist daar hulp te verlenen. Het stigma rond lepra maakt de bestrijding en het voorkomen van besmetting bijzonder moeilijk. Zelfs nu nog in 2017, terwijl behandeling heel goed mogelijk is, leven veel mensen met de tragische gevolgen van de ziekte.
Het verhaal van dokter Leiker, zijn persoonlijke drama en zijn toewijding als arts is een geschiedenis die niemand onberoerd laat.
Radiodocumentaire van Wineke van Muiswinkel
Eindredactie Ottoline Rijks NTR RadioDoc
Techniek Alfred Koster
Met dank aan
Dick Leiker
De Leprastichting