Deze technieken doen erg denken aan de film Minority Report. Alleen in plaats van dat er drie extreem bleke waarzeggers gelinkt zijn aan beveiligingssysteem, wordt dit algoritme gevoerd met data die bedrijven al van jou hebben. Zij delen dit met de pre-crime software van de politie.
En het klinkt ideaal: de politie krijgt inzicht in hoe bepaalde criminele netwerken in elkaar zitten, weten wie ze in de gaten moeten houden en kunnen zo effectiever te werk gaan. Maar het heeft veel ethische haken en ogen. Want niemand weet hoe het algoritme in elkaar steekt en waar de data vandaan komt. Daarbij is het zo als je eenmaal 'geflagd' bent in het systeem, dat je er niet meer uit komt. Dus ben je al een verdachte voordat je überhaupt iets hebt gedaan.
In Pre-crime komen experts, politie en slachtoffers uit Chicago, Londen, Parijs, Berlijn en München aan het woord. Deze documentaire werpt licht op deze nieuwe, futurische mogelijkheden, maar roept ook veel vragen op. Mag je opgepakt worden voor een misdaad die je (nog) niet hebt gepleegd? Is totale veiligheid belangrijker dan vrijheid? Mogen we computers laten oordelen over het handelen van een mens?