Frans Bromet is één van de bekendste, Nederlandse documentairemakers. Zijn unieke stijl maakt dat hij veel fans heeft. Met zijn indringende stem confronteert hij nietsvermoedende subjecten met suggestieve vragen. Dit levert bijzondere tv op. Hier vind je elf prachtige docu's van Bromet.

Met de serie Buren  (1991-1999) wordt Frans Bromet bekend bij het grote publiek. De serie gaat over burenruzies die Frans Bromet op zijn geheel eigen, hilarische wijze voorziet van commentaar. Dit is de eerste aflevering uit de serie Buren en de enige beschikbare op 2Doc.nl.

De Noord 20-29 is een van Bromets eerste documentaires en stamt uit 1971. Bromet woont op dat moment aan De Noord, nummer 20, in het Noord-Hollandse Ilpendam: 'Een eiland van rust in een lawaaiige wereld'. Eerder werden de huizen aan de dijk bewoond door Ilpendammers, nu wonen er uit de stad gevluchte Amsterdammers. Wat is het verschil tussen de oorspronkelijke en de huidige bewoners?

Nederlandse mannen plegen twee keer vaker zelfmoord dan vrouwen. Hoe komt dat? In Man in de knoop vertellen drie vrouwen over hun partners die zij verloren. De weduwen zagen hun partners in de loop der jaren veranderen. De komst van kinderen, problemen op het werk, maar ook verwachtingen van buitenaf zorgden ervoor dat de mannen zich steeds meer gingen isoleren.

Frans Bromet probeert te reconstrueren waar het mis ging en duikt met de drie vrouwen in het verleden.

Opa Koos (89) is weduwnaar en woont nog zelfstandig, maar hij vereenzaamt en zijn gezondheid gaat achteruit. Schoondochter Anita oppert dat hij bij hen in de tuin mag komen wonen.

Frans Bromet volgt het gezin Korevaar bij de bouw van het huis in de tuin en de verhuizing van opa en het leegruimen van het appartement van Koos. Het hobbyschuurtje in de tuin dat plaats moet maken voor de nieuwe woning. Opa zal voortaan alle zaterdagen mee-eten met het gezin. Eenmaal geïnstalleerd in zijn luie stoel achter het raam valt het voor Koos alleen niet mee.

Hoe navigeer je als jonge Islamitische vrouw in een samenleving waarvan de moraliteit haaks lijkt te staan op hoe je je volgens je eigen moslimgemeenschap hoort te gedragen. En hoe ga je om met de religieuze regels van de eigen gemeenschap? Yeter Akin en Frans Bromet onderzoeken het in Een goede moslima.

Eduard van Dijk (78) woont in een huis dat tot de nok toe gevuld is met ‘spullen’, of zoals anderen het wellicht zullen noemen, met ‘rotzooi’. Zijn leven staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog en hij heeft gedurende zijn leven zo’n beetje alles verzameld wat hier mee te maken heeft: boeken, legerhelmen, aantekeningboekjes en ook wapens.

Een vriendin van Eduard, Vera, gaat het huis opruimen om het weer bewoonbaar te maken, maar dit valt Eduard zwaar. Herinneringen aan zijn vader, die als verzetsman in concentratiekamp Natzweiler stierf, komen namelijk weer hard naar boven.

Frans Bromet verkent samen met zijn zoon en dochter hoe muziek als uiting van heimwee en wanhoop wordt gebruikt in het bekende vluchtelingenkamp De Jungle in Calais.

In deze documentaire wordt de ziel van het kamp en zijn bewoners blootgelegd door muziek. Ritmische en opzwepende protestliederen klinken uit donkere mannenkelen, terwijl een kat-en-muisspel gaande is met de Franse Gendarmerie die rijen vrachtwagens voor de Kanaaltunnel bewaakt, onderwijl uitgedaagd door hen die de oversteek willen wagen. Het verlangen naar vroeger wordt bezongen in kleine kring rond een schamele tent.

Frans Bromet volgde hoe de renovatie en innovatieve verbouwing van het nieuwe Paleis Soestdijk op obstakels van overheden en bezwaarmakers stuitte. Een indringende en zo nu en dan humoristische film over hoe het kan (tegen)werken in Nederland als je iets nieuws wil ondernemen.

In Homopesten schetst Frans Bromet een schokkend beeld van homohaat in Nederland. Sinds burgemeester Wolfsen van Utrecht het aan de stok kreeg met een homostel dat slachtoffer was van homopesten, is Nederland verrijkt met twee meldpunten voor homodiscriminatie. Op beide meldpunten zijn inmiddels honderden meldingen gedaan van pesterijen en fysiek geweld tegen homo's en lesbiennes. Frans Bromet gaat in gesprek met LHBTI'ers die gepest worden door hun buren, want vaak vinden de pesterijen in de buurt plaats.

 

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen in maart zouden rechtse partijen wel eens een aanzienlijke sprong voorwaarts kunnen maken. Met mogelijk grote politieke verschuivingen als gevolg. Maar waar staan ze voor?

Frans Bromet gaat op zoek naar vertegenwoordigers van verschillende rechtse stromingen. Hij wil weten hoe hun beeld van het toekomstige Nederland eruit ziet. Waar staan ze voor?

In 2022 kwam 92% van de hulpverleners in aanraking met agressie of geweld. Frans Bromet portretteert in Waar zijn we mee bezig? (2023) zes hulpverleners die met geweld te maken kregen terwijl ze hun werk uitvoerden. Het geweld waarmee de hulpverleners geconfronteerd zijn laat behalve lichamelijke, vooral psychische sporen na.