Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast & Verslavende smartphone

Radio Doc

NTR, VPRO

In 1963 begon Wim de Bie zijn medialoopbaan als eindredacteur van het VARA-radioprogramma Uitlaat. Hoewel het radioarchief van Uitlaat grotendeels verloren is gegaan, vormt het deel dat bewaard is gebleven een blauwdruk van een tijd waarin de jongeren Nederland compleet hebben weten te veranderen.

Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast

Een belangrijke aanvulling op het radioarchief van Uitlaat kwam recentelijk dankzij de uitgebreide privécollectie van Wim tot stand. Die collectie, bestaande uit vier verhuisdozen vol bandopnames, werd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geheel gedigitaliseerd.

Dit alles vormde een belangrijke aanleiding om in het radioverleden van Wim te duiken. Vanwege de enorme populariteit op televisie van het duo Koot en Bie bleef het radioverleden van Wim wat op de achtergrond. Velen zullen wellicht niet weten dat het duo Koot en Bie in het radioprogramma Uitlaat voor het eerst landelijke bekendheid kreeg.

In de Radio Doc ‘Wim de Bie: de Radio Jaren - van Uitlaat tot podcast’ nemen Wim en Marco Raaphorst een duik in het verleden en gaan zij hierover met elkaar in gesprek. Een Radio Doc van precies dezelfde tijdslengte als een Uitlaat-uitzending: 35 minuten. “Eigenlijk is het een soort model-Uitlaat”, aldus Wim.

Samen selecteerden ze diverse spraakmakende radiofragmenten van ondermeer W.F. Hermans, H.M van Randwijk, Provo Robert Jasper Grootveld, de Clicheemannetjes en Johnny de Selfkicker. Een aantal fragmenten komen uit de unieke privécollectie van Wim en sommige fragmenten waren nooit eerder op de radio te horen.

Maar er is nog een andere belangrijke aanleiding om deze Radio Doc te maken en dat is de podcast Bie’s Warboel die Wim onlangs is begonnen. Dankzij dit moderne medium dat op dit moment een opmars in Nederland maakt, is Wim in staat om in totale vrijheid met enige onvoorspelbare regelmaat zijn zelfgemaakte onvoorspelbare opnames te kunnen blijven maken. Het maakt de cirkel van ruim een halve eeuw radiomaken rond. Want nog altijd maakt Wim met een audiorecorder zelf opnames en richt hij de microfoon op bijvoorbeeld zijn eigen voeten, lopend door een grindbak. Een statement - moderne radiomakers hanteren de grindbak vaak als afschrikwekkend voorbeeld van het ouderwetse hoorspel. Maar Wim loopt dus wèl door de grindbak!

Verslavende smartphone

Breng je wel eens meer tijd door op je mobiel dan je zou willen? Je bent niet de enige, sterker nog: app-ontwikkelaars halen álles uit de kast om je verslaafd te maken, ontdekte NRC-journalist Wouter van Noort voor zijn boek Is daar iemand?   

Luuk Heezen onderzocht hoe dat werkt, en wat je er aan kunt doen.