De kasteelmoord | Ongesigneerd #23 Isoleercel

Radio Doc

NTR, VPRO

In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest veelbesproken zaken in België. Hoe kon de Kasteelmoord zo groot worden in West-Vlaanderen? In Radio Doc de eerste aflevering van deze podcast toegelicht door de maker. En aflevering 23 van de podcast Ongesigneerd: Isoleercel.

De kasteelmoord

Het is een ijskoude winterdag wanneer de 34-jarige Stijn Saelens op 31 januari 2012 vermist blijkt. Zijn vrouw vindt in het kasteel waar zij wonen een lege kogelhuls, de kapotte bril van Stijn en een bloedspoor op de buitentrappen.

De Belgische pers zakt massaal af naar het West- Vlaamse platteland, waar het kasteel ligt. De schoonvader van Stijn, een dokter uit een naburig dorp, wordt diezelfde dag nog opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning. Maar het duurt nog bijna zes jaar voordat hij hier duidelijkheid over geeft. En dan blijken er ook drie Nederlanders bij de moord betrokken te zijn..

Aflevering 1: niets is wat het lijkt
De verdwijning van Stijn Saelens maakt de tongen los in het traditionele West- Vlaamse dorpje Ruiselede. De 34- jarige kasteelheer uit een rijke zakenfamilie leek aanvankelijk een goede match voor de dochter van de populaire dorpsdokter, Andre Gyselbrecht. Maar Stijn blijkt donkere rafelkantjes te hebben, vertellen de dorpsbewoners tegen Gabriella.

Waar is het misgelopen tussen Stijn en zijn schoonvader, dokter Gyselbrecht?

Ongesigneerd #23 Isoleercel

Geen land ter wereld hield zo van de isoleercel als Nederland. Tot 2008. Vanaf toen pleitte de GGZ voor een beleid zonder 'dwang en drang'. Maar ondanks die wens wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van de cel. Wat is het alternatief voor de ooit zo progressieve isoleercel? 

Met ontwerper Francesco Messori, Mentrum-manager Marjan Holla en historicus Joost Vijselaar. 

Eerder uitgezonden in 2017.