2Doc Makers van Morgen

Leven zonder 7

VPRO

De 71 jarige Abel Wieringa kreeg 30 jaar geleden een hersenbloeding. Sindsdien kan hij niet meer praten en moet hij 24 uur per dag verzorgd worden. Zijn vrouw Annie doet dit al 30 jaar als vanzelfsprekend. Documentairemaker Fatos Vladi brengt met zijn film ‘Leven zonder 7’ een ode aan de onvoorwaardelijke liefde tussen het echtpaar.

Stefan Kruszel

Nieuw zorgstelsel

Fatos Vladi hoorde het verhaal van Abel en Annie via de dochter van Annie die bij hem in het dorp woont. “Ik was meteen geïntrigeerd door het verhaal”, vertelt de van oorsprong Albanese journalist, “Te meer ook omdat er op dat moment een discussie gaande was over de inrichting van het nieuwe zorgstelsel in Nederland. De gemeenten zouden volgens het kabinet meer zorgtaken over moeten nemen van het Rijk. Maar onder veel zorgbehoevenden heerste de angst dat bepaalde typen zorg in zijn geheel zouden verdwijnen door de hervormingen.”

Met deze film wilde Vladi een lans breken voor mantelzorg en een ander geluid laten horen in de discussie. “In mijn thuisland Albanië is het heel normaal dat je de zorg voor je familie op je neemt. In Nederland is die vorm van zorg heel erg naar de achtergrond verdwenen de laatste jaren, maar familie kan juist de best mogelijke zorg op maat geven. Daarom vond ik dit ook zo’n mooi romantisch verhaal.”

Hoewel het met de gezondheid van Annie de laatste tijd niet goed gaat piekert zij er niet over de 24-uurszorg uit handen te geven. “Ik denk ook dat Abel er niet meer zou zijn als Annie de zorg wel uit handen gegeven zou hebben. Zo’n instelling zou natuurlijk ook z’n best gedaan hebben, maar toch zou het niet vergelijkbaar zijn met wat Annie voor hem betekent”, aldus de maker.

Communicatie

Wat de regisseur vooral aangreep was de manier waarop Abel en Annie met elkaar communiceren. Abel kan niet praten en niemand begrijpt hem. Maar Annie begrijpt hem ook al verstaat ook zij niet wat hij zegt. “Deze film gaat in essentie over begrip tussen twee mensen die elkaar door en door kennen. Het is daarmee eigenlijk ook een ode aan hun liefde voor elkaar. Toen ik Annie vroeg of hij wel eens dankjewel zegt voor wat zij allemaal voor hem doet, was ze echt beledigd. Zij ziet het gewoon als haar vanzelfsprekende taak dat zij 24 uur per dag voor hem zorgt.”

Leven zonder 7

De titel van de film is een verwijzing naar het feit dat Abel sinds zijn hersenbloeding alle cijfers nog kan uitspreken behalve de 7. “Het lijkt alsof het digitale systeem in zijn hersenen het cijfer 7 is kwijtgeraakt. Aanvankelijk wilde ik de film ‘Liefde zonder woorden’ noemen. Maar dat vond ik te makkelijk, te voor de hand liggend ook”, verklaart Vladi.

Leven zonder 7 is de tweede film van Fatos Vladi. Hij maakte eerder een film over zijn moeder, maar bracht deze nooit voor publiek uit. Vladi is echter wel een zeer ervaren documentairemaker want hij maakte in het verleden veel radiodocumentaires. Zowel in Nederland als in het buitenland won hij diverse prijzen voor zijn producties. Vorig jaar won hij met zijn radiodocumentaire ‘Niemand leeft voor zichzelf’ de prestigieuze NL Award voor beste radio- achtergronddocumentaire van de regionale omroepen. Nu wil hij zich meer gaan toeleggen op film- en televisieproducties. “Hoewel ik radio een heel mooi medium vindt, heeft het wel beperkingen ten opzichte van film”, legt Vladi uit, “Deze documentaire had ik bijvoorbeeld nooit voor de radio kunnen maken omdat Abel simpelweg niet te verstaan is.”

Fatos Vladi (1971) werd geboren in Albanië. Hij studeerde Taal en Letterkunde in Tirana en werkte vervolgens negen jaar als journalist. Toen hij drie maanden onderzoek deed aan de Rijksuniversiteit Groningen ontmoette hij zijn latere vrouw. Vervolgens emigreerde hij naar Nederland en volgde hij nog een Masteropleiding Radio & Televisie in Groningen. Tegenwoordig heeft Vladi zijn eigen productiemaatschappij, Mikea Media. Hij werkt momenteel aan twee nieuwe documentaires.