2Doc

De verloren vrijstaat

VPRO

In 1997 kraakten ze de ADM-werf van 'Bulldozer' Bertus Lüske en ondanks bedreigingen van de Bulldozer, wonen ze er 21 jaar later nog. Tot nu. Regisseur Cecile van de Grift volgt voor AT5 de ADM-bewoners terwijl ze zich klaarmaken voor de ontruiming.

De ADM-werf was een van de vrijplaatsen van Amsterdam in het Westelijk Havengebied totdat deze op 7 januari 2019 werd ontruimt.

De bewoners van de ADM-werf waren mensen die vanalles konden maken, want als je daar wilde wonen, moest je zelf je eigen voorzieningen kunnen vormgeven. De meesten zijn dan ook iets als theatervormgever, geluidstechnicus, houtbewerker, muzikant, kok of alles tegelijk.

Tweederde van de bewoners behoorde nog tot de eerste krakers van 1997, de anderen zijn via via hier komen wonen of na een festival blijven hangen. Want dat is waar de ADM-werf en zijn bewoners om bekent staat: de magistrale, rauwe feesten. Elk jaar waren er meerdere festivals waar de ADM'ers vanalles voor creëerden: een robot rockband, vuurspuwende draken, adembenemende acts en gezellige barren en tenten.

Maar in 2018 kondigde de gemeente Amsterdam aan hier een einde aan te maken. Vanaf dat moment volgt Cecile van de Grift een aantal bewoners in de aanloop naar de ontruiming. Hoe is het om zo'n vrijplaats, zo'n vrijstaat, na jaren te moeten verlaten? En is er nog een plek voor vrijbuiters als de ADM'ers?

2Doc Reports interviewt regisseur Cecile van de Grift

Hoofdpersonen

Berk Uhm

Berk Uhm woont al 12 jaar op de ADM-werf en leeft er samen met zijn vriendin en dochtertje Dalia in de oude machinekamer. Hij ging op de ADM-werf wonen omdat hij zich wil verzetten tegen de knellende vastgoedwereld.

Hay Schoolmeesters

Hay Schoolmeesters woont al vanaf de kraak in 1997 op de ADM-werf en is de woordvoerder voor de groep. Hij heeft ook al die jaren zich bekommerd om de juridische zaken en hield de rechtszaken tegen de gemeente Amsterdam. In de documentaire laat Cecile van de Grift zien dat hij tot over zijn oren in de papieren zit en zelfs tijdens een ADM-festival binnen blijft werken om de ontruiming tegen te gaan.

Suwanne Jo

Suwanne Jo woonde ook jarenlang op de ADM-werf en heeft daar haar transitie volmaakt, 'Suwanne is hier geboren, eigenlijk.' In de film zegt ze dat ze eigenlijk niet meer weet hoe de wereld buiten de hekken van het ADM eruit ziet en hoe die werkt doordat ze zo weinig van het terrein afkwam.

Meer docu's over vrijbuiters

Meer over Amsterdam