Documentaires hebben soms een stoffig imago. De tien poëtische documentaires die we hier tippen bewijzen dat niets minder waar is. Deze documentaires kijken weg als een droom; soms adembenemend mooi, koortsachtig of zelfs ronduit als een nachtmerrie. Geef je over en laat je visueel wegdragen naar een andere wereld!

Ik ben er even niet

Met absence epilepsie ben je een paar seconden 'weg', maar waar ben je dan? Maartje Nevejan vervlecht zintuiglijke ervaringen van jongeren met de kijk van wetenschappers en kunstenaars als Anish Kapoor op deze aandoening. Ik ben er even niet is een ontdekkingstocht naar de kracht en de beperkingen van het bewustzijn. Wat zien en ervaren de jongeren tijdens de korte hapering van het brein? 

Hoe regisseur Maartje Nevejan op dit idee kwam zie je in het DocTalks-interview met haar.

Regie: Maartje Nevejan

De wereld is een woeste zee

Het verhaal van de jonge illustrator Pia die in een klein bootje de oceaan oversteekt wordt door de filmmaakster Marte Bosma aangegrepen als een poging te ontsnappen aan de onzekerheid van het bestaan.  
Beelden van de zee veranderen in hypnotiserende scènes waarin surrealistische tekeningen en foto’s de scheiding tussen de werkelijkheid en het bizarre doen vervagen. De wereld is een woeste zee maakt je melancholisch en doet je verlangen naar deze grenzeloze en soms eenzame vrijheid van dobberen in een klein bootje op de oceaan.

Regie: Marte Bosma

 

Gioia

Gioia danste op hoog niveau maar haar psychoses maakte het haar steeds onmogelijker om normaal te functioneren. In die psychoses beleefde Gioia haar mooiste dromen en zwartste nachtmerries. Om in de realiteit te blijven moet ze een regelmatig leven leiden. Maar laat dat nog wel ruimte voor verbeelding? Regisseur Laura Stek onderzoekt op dichterlijke wijze deze vraag samen met haar hoofdpersoon.

Regie: Laura Stek

Those Who Feel the Fire Burning

In een onconventionele, poëtische vorm legt Those Who Feel the Fire Burning een ernstig maatschappelijk probleem vast: de uitzichtloze situatie waarin de vluchtelingen zich bevinden die de oversteek wél tot een goed einde brengen. Zijn "hoofdpersonage" is de zoekende ziel van een oude man die overboord is geslagen uit een boot vol vluchtelingen. Samen met die ziel volg je verschillende mensen die de overkant wel halen.

Regie: Morgan Knibbe

Zeven dagen alleen

Kunnen stadsmensen ver weg van de drukte nog wel alleen zijn met hun eigen gedachtes? 2Doc Maker van Morgen Dylan Werkman besloot het te onderzoeken door er een korte film over te maken. In Zeven dagen alleen plaatste hij stadsjongen Jord in een hutje op de Veluwse hei, en liet hem daar moederziel alleen zijn gedachten met een microfoon opnemen.

Regie: Dylan Werkman

Droom lekker verder

Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen elke nacht droomt. Maar radiomaker Luuk Heezen haalt terwijl hij droomt ook nog eens de raarste dingen uit. Hij vraagt zich af of zijn dromen iets te betekenen hebben: zijn het filmpjes die zich in gedachten afspelen? Kan je er ook invloed op uitoefenen? En wat gebeurt er eigenlijk in je hersens als je droomt?

Regie: Luuk Heezen

En nu de nacht

In de 2Doc Makers van Morgen-film En nu de nacht portretteert Hannah van Tassel vier mensen die vechten met de nacht. Ze lijden aan slaapproblemen; met het komen van de nacht start het geworstel met de slaap. De een probeert in slaap te komen met 'een mannetje' aan slaapmiddelen, de ander door te tekenen en de volgende met mediteren. Op een prachtige, poëtische manier in beeld gebracht.

Regie: Hannah van Tassel

De Kift: water wieg me

Hoe buig je droevige verhalen om tot troostrijke liedjes? In de sfeervolle boatmovie Water wieg me vaart Ferry Heijne, frontman van de Zaanse band De Kift, uit. Sanne Rovers laat zien hoe hij verhalen over eenzaamheid, weemoed en doorzettingsvermogen verwerkt tot composities.

Langs de waterkant ontmoet Heijne mensen die hun verhaal met hem willen delen; een vader verloor zijn dochter, een oude veerman mijmert over vergankelijkheid en de Irakese dichter Rodaan Al Galidi reflecteert op vervreemding en ontheemd zijn. In hun verhalen klinken eenzaamheid, weemoed en doorzettingsvermogen door, vaste ingrediënten van De Kift-liedjes.

Regie: Sanne Rovers

Uitzicht

Wat betekent het om je eenzaam te voelen, en waarom vinden we het zo moeilijk om erover te praten? Jonge maker Femme ter Haar onderzoekt, bevraagt en verbeeldt het begrip eenzaamheid vanuit uiteenlopende perspectieven. In haar geïllustreerde documentaire Uitzicht spreekt ze kinderen, mensen die langdurig met eenzaamheid worstelden en met experts.

Regie: Femme ter Haar

When You Hear the Divine Call

De in Nederland geboren regisseur Festus Toll reist af naar Kenia voor een poëtische ontdekkingsreis naar wat "thuis" betekent voor drie generaties van zijn familie: zijn oom, hijzelf en zijn pasgeboren neefje Genson. Morele kwesties en de persoonlijke zoektocht naar identiteit worden door Toll behandeld in een essayistische korte documentaire over een Europees-Afrikaans kind.

Regie: Festus Toll

 

In de armen van Morpheus

Wat als je nooit in slaap kun vallen? En wat als je juist altijd en overal in slaap valt? In de armen van Morpheus speelt zich af in het grensgebied tussen droom en werkelijkheid. Alleen in de slaap kun je ontsnappen aan de logica van het dagelijks leven. Door te vergeten en te dromen. Maar wat als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? In de armen van Morpheus is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons.

Regie: Marc Schmidt

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl