De psyche is een complex doolhof. Zelfs wetenschappers zien nog maar het topje van de ijsberg. 2Doc.nl zet 12 documentaires voor je op een rij die diepgaande inzichten geven in de psychologie, om je wegwijs te maken in bijzondere kronkels die onze hersenen kunnen maken.
Alleen thuis met een dienstwapen (2023)
Hoe kan het dat een goed functionerend politieman, een stoere held in zijn eigen actiefilm, in korte tijd verandert in een bang vogeltje op de bank?
Oud-undercoveragent Peter Paul plaatste afluisterapparatuur en ging op geheime missies. Totdat hij in een vrije val terechtkwam en met PTSS gediagnosticeerd werd. Nu zit hij thuis. Hij is afgekeurd en heeft zijn succesvolle carrière achter hem moeten laten.
Regie: Hester Overmars
Omroep: KRO-NCRV
Speelduur: 74 minuten
In de armen van Morpheus (2020)
Wat als je nooit in slaap kunt vallen? En wat als je juist altijd en overal in slaap valt? In de armen van Morpheus speelt zich af in het grensgebied tussen droom en werkelijkheid. Alleen in de slaap kun je ontsnappen aan de logica van het dagelijks leven. Door te vergeten en te dromen. Maar wat als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? In de armen van Morpheus is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons.
Regie: Marc Schmidt
Omroep: KRO-NCRV
Speelduur: 80 minuten
S10 - Dat het goed blijft gaan met mij (2024)
Als puber worstelde Stien met mentale problemen en belandt ze in verschillende jeugdinstellingen. De gebeurtenissen uit die jaren draagt ze haar leven lang met zich mee. Terwijl haar roem als S10 steeds groter wordt, begint het verleden steeds meer aan haar te knagen. Naast de invloed van haar verleden is ook de druk van media en publiek te zien. Hoe is het om altijd naar zwarte bladzijden uit je verleden gevraagd te worden?
Regie: Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis
Omroep: EO
Speelduur: 69 minuten
Verward (2024)
Documentaireserie over de complexiteit rondom verward gedrag. Jessica Villerius loopt mee met het arrestatieteam, wijkagenten en de crisisdienst. Ze spreekt met ooggetuigen en nabestaanden van slachtoffers van grote incidenten en probeert in het hoofd te kijken van mensen die psychotisch zijn
Regie: Jessica Villerius
Omroep: BNNVARA
Speelduur: 6 x 45 minuten
Het wraakprotocol (2018)
Wraakgedachten hebben we allemaal wel eens, het verlangen om wraak te nemen op diegene die ons leed heeft aangedaan. Maar het blijft meestal bij een fantasie. Er zijn mensen bij wie dit gevoel zo sterk is dat ze een dreiging vormen voor zichzelf en voor hun omgeving. Het zijn wandelende tijdbommen.
Een nieuwe therapie ‘Het wraakprotocol’ op basis van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) probeert bij mensen met extreem gewelddadig gedrag hun lust tot wraak uit te schakelen. In de documentaire Het wraakprotocol volgen we oorlogsveteraan Brian (47) en Marian (62) die het wraakprotocol ondergaan.
Regie: Caspar Haspels
Omroep: KRO-NCRV
Speelduur: 54 minuten
Mama Mania (2019)
Terwijl ze balanceert op het randje van een manie, raakt de moeder van jonge maker Vincent Sparreboom verwikkeld in een verdachte internetrelatie.
Vincent neemt de rol van beschermende ouder op zich wanneer hij ontdekt dat zijn moeder te maken heeft met datingscam. In de Makers van Morgen-film Mama Mania worden de omgekeerde rollen van ouder en kind op ontnuchterende wijze zichtbaar.
Regie: Vincent Sparreboom
Speelduur: 13 minuten
Uitgezonden in de rubriek 'Makers van Morgen' van 2Doc.nl
Zware materie (2023)
Hoe kun je als buitenstaander omgaan met de psychische klachten van je naasten? En hoe kom je zelf uit het dal van depressie?
Makers Toine Mudde en Geert Oomens proberen te doorgronden hoe het is om op jonge leeftijd psychische klachten te ervaren. Ze vertellen het verhaal aan de hand van het werk van verschillende kunstenaars.
Regie: Toine Mudde en Geert Oomens
Speelduur: 10 minuten
Uitgezonden in de rubriek 'Makers van Morgen' van 2Doc.nl
Puinhoop (2023)
Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard Detiger gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig.
Allard neemt een deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder op zich, maar raakt hierdoor steeds meer verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd. Naarmate zijn moeders toestand verslechtert, vervagen de harde lijnen die Allard bewust had opgebouwd tussen hen. Ook Allard vervalt hierdoor in oude patronen en wordt gedwongen kritisch naar zichzelf te gaan kijken, om zo tot acceptatie en liefde voor zijn moeder te kunnen komen en ook te voorkomen dat hij zijn trauma doorgeeft aan zijn eigen jonge dochter.
Regie: Allard Detiger
Omroep: KRO-NCRV
Speelduur: 85 minuten
Jason (2021)
Filmmaker Maasja Ooms volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten. Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is en hoe ingrijpend de gevolgen zijn van verkeerde afslagen binnen de opvang.
De liefde- en respectvolle camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Die missie geeft hem de onwrikbare wil om beter te worden en de kracht om zich, hoe moeilijk dat soms ook is, van zijn kwetsbaarste kant te laten zien.
Regie: Maasja Ooms
Omroep: VPRO
Speelduur: 89 minuten
Wanneer waan werkelijkheid wordt (2023)
Jöran heeft een bipolaire stoornis, dit maakt hem kwetsbaar voor depressies, manieën en psychoses. Hij kan er op dit moment goed mee leven, maar dat is in het verleden wel anders geweest.
Jöran duikt in zijn duistere verleden en gaat in gesprek met de mensen die zijn ziekte van dichtbij hebben meegemaakt. Hoe ga je om met deze stoornis en het onbegrepen gedrag dat daarbij komt kijken? En hoe doorbreek je het taboe dat nog altijd op de ziekte drukt?
Regie: Mark Lindenberg
Omroep: BNNVARA
Speelduur: 55 minuten
Kantelpunt (2023)
De veertigjarige Ewout kampt met een trauma, maar is zijn vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg kwijtgeraakt. Na een lange zoektocht naar een juiste behandelwijze voor zijn trauma, komt hij uit bij psychedelische MDMA-therapie. De documentaire toont hoe Ewout een weg naar geluk probeert te vinden middels een therapievorm die zich binnen een grijs gebied van de Nederlandse wetgeving bevindt. Brengt het hem de verlossing die hij zoekt?
Regie: Tobias Druijf en Niels Baardemans
Speelduur: 25 minuten
Uitgezonden in de rubriek 'Makers van Morgen' van 2Doc.nl
Ontbreken er documentaires?
Laat het ons weten!
We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!