Klimaatactivist of mantelzorger, kunstenaars of politiek figuur. Wij hoeven je vast niet te vertellen dat vrouwen krachtig zijn en dat ze de wereld veranderen. Wél kunnen we je vertellen welke documentaires je het beste over een aantal van hen kunt kijken. 2Doc.nl zette de beste 14 docu’s voor je op een rij.

Mothers

In Marokko riskeren vrouwen gevangenisstraf wanneer ze ongehuwd zwanger raken. De 62-jarige feministe Mahjouba Edbouche neemt in Agadir jonge ongetrouwde (aanstaande) moeders onder haar hoede. Ze biedt hen onderdak en probeert de relatie van de meisjes met hun ouders te herstellen.

Lees ook het interview dr. Kaouthar Darmoni (directeur Atria) over de documentaire.

Regie: Myriam Bakir

Prison for profit

Journalist Ruth Hopkins doet onderzoek naar de Mangaung gevangenis in Zuid-Afrika. Het is de eerste gevangenis in het land die wordt geëxploiteerd door een privaat beveiligingsbedrijf. Het wereldwijd opererende Britse bedrijf G4S belooft de beste faciliteiten en de meest humane behandeling voor alle gevangenen voor de laagste prijs, maar in de praktijk komt hier niets van terecht. Prison for Profit toont aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven.

Regie: Ilse en Femke van Velzen

Lekker met Merol

Na een succesvolle carrière als actrice besluit Merel Balde (28) het roer volledig om te gooien en voor haar werkelijke liefde te gaan: zingen en componeren. Zangeres Merol wordt gevolgd door Matthijs van Camerijk en Daan Borger tijdens de maanden voor haar optreden in de grote zaal van Paradiso. De documentaire biedt  een uniek kijkje in de creatieve geest van Merol.

Regie: Matthijs van Camerijk en Daan Borger

Greta Thunberg: one year to change the world

In de driedelige BBC-serie 'Greta Thunberg: A Year to Change the World' trekt Greta Thunberg, de jonge en zeer invloedrijke klimaatactiviste, door Noord-Amerika, op weg naar de VN-klimaattop in Chili. Onderweg stopt ze bij plekken die aantonen hoe onze planeet verandert. Ze bezoekt onder meer de Canadese Rockies, een gletsjer en Paradise in Californië.

Regie: Paul McGann

 

Quiénes somos ahora

In de documentaire 'Quiénes somos ahora' (Wie wij nu zijn) vertellen Chileense vrouwen hun verhaal. Zij werden tijdens de dictatuur van Pinochet structureel verkracht en gemarteld, in opdracht van de staat. Wat volgt is een levenslang gevecht tegen trauma’s die daaruit voortkomen, en die bijna altijd worden overgedragen op de volgende generaties.

Lees ook het interview met 2Doc-talent, 'Maker van Morgen' Doetie Bakker.

Regie: Doetie Bakker

Sylvana, demon of diva

Sylvana Simons was ooit vj bij muziekzender TMF. Nu leidt ze de politieke partij BIJ1. In haar strijd voor een gelijke wereld spreekt ze zich fel uit tegen onrecht in de samenleving. Dit leidt tot heftige reacties en zelfs doodsbedreigingen. Simons wordt in de film gevolgd in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, waar ze flink van zich afbijt. Ook toont ze haar kwetsbare kant, op de bank bij haar coach en voor haar rijkgevulde kledingkast.

Regie: Ingeborg Jansen

Máxima, de pleitbezorger

Deze documentaire volgt Koningin Máxima. Naast het verschijnen bij nationale feestdagen en herdenkingsmomenten is ze een vrouw met enorme invloed in de wereld. Ze wordt in de documentaire gevolgd wanneer ze bezig is met haar werk voor de Verenigde Naties. Ze viert dat jaar haar tienjarig jubileum als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Regie: Simone de Vries

 

Voor jou wil ik zijn

Janine is één van de meer dan vier miljoen Nederlanders die structureel mantelzorg verlenen. In haar geval intensief en gecompliceerd. Haar broer, Albert-Jan, leeft in zijn eigen wereld en kan niet praten. Daarom moet Janine regelmatig belangrijke beslissingen nemen zonder precies te weten wat er in hem omgaat. Dat maakt haar vaak onzeker, want hoe weet ze of ze het goed genoeg doet? Janine worstelt zowel fysiek als mentaal met haar nieuwe rol, want hoe kan ze ervoor blijven zorgen dat ze - ondanks alles wat ze hem moet ‘aandoen’ - ook nog gewoon zijn lieve zus is?

Regie: Marinka de Jongh

De vrouwen van Venserpolder

Veel van de bewoonsters van Venserpolder - de meeste alleenstaande moeders - komen zelden buiten. Eenzaamheid heerst in de flatgebouwen. Maar door het moestuinproject dat mede door Ama, een vrouw die opgroeide in de Bijlmer, is geïnitieerd, ontmoeten de vrouwen elkaar.

Melie, Talita, Gilma en Maureen zijn enkele van die bewoonsters die enthousiast aan de slag gaan met hun tuinen en daar niet alleen hun planten doen groeien, maar ook hun zelfvertrouwen en geloof in de mensheid.

Regie: Eva de Breed

Igone - En als beloning zweef je

Het valt Igone de Jongh in 2019 niet mee om afscheid te nemen van het Nationale Ballet, het gezelschap waaraan ze sinds haar zestiende verbonden was. Toch wordt haar op dat moment ook iets duidelijk, namelijk hoeveel het publiek van haar houdt. Dat inzicht vormt het zaadje voor een nieuw begin in een verder allesbehalve eenvoudige periode van ‘leegte’, waarin alle vertrouwde structuren wegvallen. De Jongh verhuist met haar echtgenoot Thijs Römer naar de polder. Ze probeert haar dansroutine in haar eentje vol te houden, in een leeg dorpshuis tussen de opgestapelde stoelen en de fanfare spullen. 

Regie: Simone de Vries

Diana, the interview that shook the world

'We waren met zijn drieën in dit huwelijk, dus het was een beetje druk.' In 1995 zond BBC Panorama de primeur van de eeuw uit: een openhartig interview met prinses Diana over de trauma's en schandalen van het leven in de Britse koninklijke familie. 25 jaar later bekijkt deze film hoe het interview werd georkestreerd en geeft het nieuwe inzichten in het psychologische portret van Diana zelf, een naïeve jonge vrouw die geloofde in het sprookje van haar huwelijk.

Regie: Edward McGown

Ademtocht, de vele gevechten van Maite Hontelé

Zeven jaar geleden vertrok trompettiste Maite Hontelé uit Nederland en vestigde zich in Colombia. Al van kinds af aan had latin muziek haar aangetrokken, en voelde ze dat er een andere ziel dan de Nederlandse in haar huist. Nu is ze daar en heeft haar muzikale carrière een enorme vlucht genomen. Maar door haar sterke verlangen thuis te horen in Colombia, is ze iets wezenlijks van zichzelf kwijtgeraakt. Lukt het Maite om haar verloren wortels weer terug te vinden?

Regie: Marlou van den Berge

 

Een klein beetje nog

Elisabeth Fisher-Spanjer is 101 en leidt haar leven ten volste. Ze wordt gevolgd terwijl ze onder weg is naar haar 102'ste levensjaar en blikt terug op haar leven. Gedurende de twintigste eeuw, die zij bijna in zijn geheel meemaakte, zette zij zich als activist veelvuldig in voor de belangen van de underdog.

Regie: Hannah van Tassel

Frida Kahlo

De kleurrijke zelfportretten van Frida Kahlo staan in het collectieve geheugen gegrift. Maar achter haar werk gaat een door emotionele en fysieke pijn getekend leven schuil. Kahlo vond de kracht om te leven in het maken van kunst. Haar mooiste werken zijn te zien in deze documentaire, evenals interviews met experts, van wie enkelen afkomstig uit Frida's geboorteland Mexico.

Regie: Ali Ray

Bekijk ook onze beste 'coming of age' docu's: