We brengen steeds meer tijd door op sociale media. In Nederland in 2022 gemiddeld zo’n 114 minuten per dag. Logischerwijs is de wereld van likes, shares en volgers ook bij documentairemakers een hot topic. Onze redactie zette verschillende documentaires voor je op een rij.

Docu's over influencers, streamers en vloggers

Rijk en beroemd dankzij social media? Deze documentaires geven een kijkje achter de schermen bij een aantal prominente influencers en streamers (in wording), zoals Omari; geen gezeik, Amstergwen en Sera. Wat levert een leven voor de schermen op en - misschien wel belangrijker - welke keerzijde brengt het met zich mee?

In Mijn dochter de vlogger en Het meisje van 672k zien we hoe het leven van tieners in het teken staat van hun online carrière.

De documentaire Volg je me nog? legt bloot hoe een eerste generatie influencers (@jolielot, @larissabruin en @by.iris.sophia) nu ingehaald dreigt te worden door deze jonge generatie.

Reaguurders, gluurders en cancel culture

In In het echt heb ik een neus en Beyond My Walls gebruiken de filmmakers de (positieve en negatieve) impact van social media in hun eigen leven als aanleiding voor hun documentaires.

Veel documentaires zoals Sociaal Tribunaal onderzoeken negatieve aspecten zoals online shaming, negatieve reacties en onrealistisch beeldvorming.

De documentaires Shame/Fame en Niemand echt niemand vindt dit leuk zetten je met behulp van een creatieve beeldvorm aan het denken over de effecten van social media.

Achter de (beeld)schermen van Facebook en Instagram

Wie werken er achter de schermen van bedrijven als Facebook, Twitter en Instagram?

In de documentaire The Cleaners - die onder andere Prix Europa won - spreken de medewerkers van Facebook over de heftige en ongemakkelijke content die ze moeten kijken, beoordelen en soms verwijderen. Luister ook Facebook, een nachtmerrie, de DOCS-podcast over Nederlander Sjarrel die dit werk doet.

Maker Nicolaas Veul duikt in de geldstromen achter Instagram. #followme is de eerste documentaire over én op Instagram.

Nog een kijktip over social media

In een wereld waarin steeds meer van onszelf online gedeeld wordt, vragen programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul zich af: hoe belangrijk is privacy nog?

Om daar achter te komen gingen Tim en Nicolaas het psychologisch experiment Super Stream Me aan waarin ze hun levens 18 dagen lang openbaar maakten; van wc-bezoek tot aan een sessie bij de psycholoog.

 

verder lezen over de invloed van sociale media