Het belang van de thuiszorg
De Zorgdetectives schetst weliswaar een ontluisterend beeld van misstanden met declaraties in de thuiszorg maar dat betekent niet dat de maakster deze vorm van zorg in zijn geheel afwijst: “Ik wilde absoluut geen film maken tegen de thuiszorg, integendeel. Ik vond het juist heel belangrijk om in de film ook te laten zien hoe belangrijk de thuiszorg is voor mensen die ermee te maken hebben.”
Het is juist daarom ook dat deze fraude volgens Van der Westen serieus genomen moet worden. “De film draaide onder meer op een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het viel op dat thuiszorgfraude bij hen nog een blinde vlek is. Dat zou eigenlijk niet mogen want gemeenten moeten sinds 2015 volgens de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (Wmo) ook zelf aan fraudebestrijding doen. Een aanzienlijk deel van de gemeenten heeft dit echter nog niet of onvoldoende ingericht.” Van der Westen hoopt dan ook dat haar film als eyeopener kan werken en dat er meer aandacht voor het probleem van fraude in de thuiszorg komt.
Vervolg?
Dat de onderzoekers de fraudezaak in deze film niet in alle gevallen hard kan maken schetst volgens de filmmaakster ook precies waar het probleem zit: “Het diffuse einde van de film laat goed zien hoe lastig het is om de fraude te bewijzen zodat vervolgens aangifte gedaan kan worden. Het gaat er nu daarom allereerst om dat dit probleem op de kaart komt. Maar ik blijf het onderwerp volgen dus wellicht komt er nog een keer een vervolg.”