In de wereld van filmfestivals zie je als beginnend maker vaak door de bomen het bos niet meer. Veel grote, internationale filmfestivals krijgen soms wel tienduizenden inzendingen krijgen, maar selecteren slechts een paar honderd (of minder) films. Ook is inzenden niet altijd gratis en kunnen de kosten voor distributie al snel hoog oplopen. Daarom enkele tips van onze redactie voordat je aan de distributie begint:
Bedenk al voordat je film in productie gaat wat je met je film wil doen
Wil je heel graag een vertoning op een specifiek festival? Check of de realisatiedatum van jouw film aansluit op de inschrijfdeadline van jouw festival. Als je de laatste deadline mist, zul je waarschijnlijk een jaar moeten wachten en sommige festivals selecteren geen films die ouder zijn dan één jaar.
Bepaal van tevoren je (maximale) budget
Veel filmfestivals vragen inschrijfgeld (een fee). Bij prestigieuze, internationale festivals kunnen die bedragen oplopen tot wel 100 euro, maar andere filmfestivals zijn gratis. Ook hebben festivals vaak meerdere deadlines. Hoe langer je wacht met insturen, hoe hoger de fee. Als je niet geselecteerd wordt, krijg je je inschrijfgeld niet terug.
Lees de inschrijfvoorwaarden goed door
Ieder filmfestival heeft voorwaarden waaraan je als filmmaker moet voldoen wanneer je een film instuurt. Deze informeren je bijvoorbeeld over de vereiste lengte, technische specificaties en premièrestatus. Het is meestal niet mogelijk je inzending later nog aan te passen of opnieuw in te sturen als je bij de eerste inzending niet goed hebt opgelet. Zorg er ook voor dat je het materiaal dat je bij eventuele selectie moet aanleveren paraat hebt voor de vertoning.
Wees selectief in welke festivals je benadert
Sommige festivals maken heel specifieke keuzes in het soort films dat zij vertonen. Lees goed door waar een festival voor staat en naar welke genres of thema's gevraagd wordt. Een poëtische documentaire over glasblazen past misschien wel bij IDFA, maar niet bij Movies That Matter. Het is zonde als je fee betaalt voor een festival waar je film zeer waarschijnlijk toch niet in het programma past.
Helaas bestaan er ook zogenaamde scamfestivals. Deze festivals bestaan niet echt of maken niet waar wat ze aanbieden. Ze hebben bijvoorbeeld geen (fysieke) vertoningen, vragen vaak een erg hoge fee, hebben geen foto's van eerdere edities of laten winnaars betalen voor aanwezigheid op het festival of het ontvangen van een certificaat/award.